Λουκέτο βάζουν αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα καθώς δεν έχουν καταφέρει να πάρουν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών άδειες καταλληλότητας. Αυτό έχει συνέπεια να μην μπορούν να δοθούν άδειες τέλεσης αγώνων σε αυτές. Αποκορύφωμα είναι η αναβολή του Φεστιβάλ Κολύμβησης που είχε προγραμματίσει η Ομοσπονδία στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, από την Παρασκευή έως την Κυριακή. Το κολυμβητήριο του Ολυμπιακού Σταδίου δεν διαθέτει ακόμη μελέτη πυρασφάλειας και έτσι δεν μπορεί να πάρει άδεια καταλληλότητας. Οι προπονήσεις μπορούν να γίνονται κανονικά, αλλά δεν μπορεί να γίνουν αγώνες. Για τον ίδιο λόγο την περασμένη εβδομάδα αναβλήθηκαν οι διεθνείς αγώνες Αλεξάνδρεια στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης, το οποίο δεν έχει μελέτη στατικότητας ούτε πυρασφάλειας. Το μοναδικό κολυμβητήριο στη Θεσσαλονίκη με άδεια καταλληλότητας είναι στην Καλαμαριά.

Τουλάχιστον δεκάδες είναι οι αθλητικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί προβλήματα στα πρωταθλήματα αρκετών αγωνισμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόβλημα αδειοδότησης έχει και το ποδηλατοδρόμιο του Ολυμπιακού Σταδίου, αφού το στέγαστρο που κατασκευάστηκε σε αυτό εκ των υστέρων δεν είχε άδεια και θεωρείται αυθαίρετο, ενώ για παράδειγμα η διοργανώτρια Αρχή του πρωταθλήματος βόλεϊ στη χθεσινή της συνεδρίαση ζήτησε από τα σωματεία μέλη της να δηλώσουν και εναλλακτικές έδρες. Γιατί συμβαίνει τώρα αυτό; Λόγω του νόμου, από τον Φεβρουάριο του 2012, περί «αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ, των προσυνεννοημένων αγώνων». Η νέα νομοθεσία για τις αθλητικές εγκαταστάσεις προβλέπει δύο διαφορετικές διαδικασίες:

– Αδεια καταλληλότητας. Χορηγείται έπειτα από έλεγχο πολυμελούς επιτροπής στην οποία συμμετέχουν μεταξύ των άλλων εκπρόσωποι των αθλητικών ομοσπονδιών, γιατροί, πυροσβέστες, αστυνομικοί κ.ά. και κρίνουν τον χώρο κατάλληλο, οπότε από την αποκεντρωμένη διοίκηση δίνεται η σχετική άδεια.

– Αδεια τέλεσης αγώνων. Αφού δοθεί η άδεια καταλληλότητας, δίνεται ουσιαστικά πράσινο φως και στην αιρετή περιφέρεια να χορηγήσει την άδεια για την τέλεση αγώνων.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπεται να δοθεί παράταση για την ανανέωση αδειών καταλληλότητας σε όσες εγκαταστάσεις είχαν στο παρελθόν, αλλά και στο μεσοδιάστημα να μπορούν να λαμβάνουν άδεια τέλεσης αγώνων. Παράλληλα, με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού επιτρεπόταν οι αιρετές περιφέρειες να χορηγούν άδειες τέλεσης αγώνων ακόμη και σε εγκαταστάσεις που δεν διέθεταν καν άδεια καταλληλότητας, υπό την προϋπόθεση πως τα μόνα δικαιολογητικά που τους έλειπαν ήταν αυτά της πυρασφάλειας και της νόμιμης οικοδομικής άδειας. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο καθώς η έκδοση των σχετικών δικαιολογητικών είναι χρονοβόρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη της περιφέρειας Αττικής ακόμη και με αυτές τις ευνοϊκές προϋποθέσεις, με τις οποίες παραβλέπονταν ελλιπείς κανόνες ασφαλείας και θεωρείτο πως διέθεταν προσωρινώς καταλληλότητα για την τέλεση αγώνων, εντοπίστηκαν εγκαταστάσεις οι οποίες παρουσίαζαν και άλλα προβλήματα. Αναφέρουν μάλιστα την ύπαρξη γυμνών καλωδίων, μπάζων και άλλων αντικειμένων, η οποία εγκυμονεί κινδύνους κατά τη διάρκεια τέλεσης αγώνων.

Επιφυλακτική η Περιφέρεια

Μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξουν ατυχήματα, η Περιφέρεια Αττικής εμφανίστηκε επιφυλακτική στη χορήγηση αδειών τέλεσης αγώνων σε διάφορες εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν πληρούν έστω τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις. Η στάση αυτή πυροδότησε αντιδράσεις και σύμφωνα με στελέχη της περιφέρειας, εξετάζεται τώρα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού το ενδεχόμενο να απαλλαγεί από τη διαδικασία έγκρισης των αδειών τέλεσης αγώνων, η οποία θα περάσει απευθείας στις ομοσπονδίες.