«Τα χειρότερα είναι πίσω μας» διαβεβαιώνει ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αυτές τις ημέρες συμπληρώνει δύο χρόνια στην εξουσία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην El Pais και άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες (Le Monde, Guardian, Süddeutsche Zeitung, La Stampa και Gazeta Wyborcza), ο Ραχόι σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αυτό που πλέον με ενδιαφέρει είναι η Ευρώπη και η Γερμανία να γνωρίζουν πού πάμε».

Ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει την ανάγκη η χώρα του να νοικοκυρέψει τα οικονομικά της: «Οι χώρες που δεν είχαμε πρόσβαση στις αγορές για να χρηματοδοτήσουμε το χρέος μας, δεν είχαμε αυτή την πρόσβαση επειδή χρωστάγαμε πολλά» εξηγεί.

Κατά την άποψη του πρωθυπουργού η έξοδος από την κρίση θα γίνει με πέντε τρόπους: σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων, διαρθρωτικές αλλαγές στο εσωτερικό, διαρθρωτικές αλλαγές σε επίπεδο ΕΕ, μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενσωμάτωση (πολιτική-οικονομική-τραπεζική ενοποίηση) και μεγαλύτερη ρευστότητα.

Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι πολλά από αυτά που ήδη περιέγραψε δεν έχουν γίνει ή δεν γίνονται με το ρυθμό που θα επιθυμούσε. Θυμίζει μάλιστα ότι τα πρώτα χρόνια του στην πρωθυπουργία της Ισπανίας, τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια ασχολούνταν μόνο με τα σχέδια σωτηρίας χωρών όπως η Ελλάδα.

«Χρειάστηκε να περάσει καιρός για να αρχίσουμε να μιλάμε για την ανεργία των νέων, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ανάγκη περαιτέρω τραπεζικής και οικονομικής ενοποίησης. Αν με ρωτήσετε θα ήθελα τα πράγματα να πάνε πιο γρήγορα. Αλλά κάνοντας μια αξιολόγηση των δύο αυτών χρόνων, είμαι ικανοποιημένος.»

Για την ανεργία στην Ισπανία ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι το ποσοστό είναι υψηλό και ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με την ταχύτητα με την οποία δημιουργούνται θέσεις εργασίας. «Υπάρχει όμως ελπίδα» σημειώνει.

Για το θέμα του δημοψηφίσματος στην Καταλονία, ο Ραχόι είναι ξεκάθαρος: το Σύνταγμα δεν επιτρέπει κανενός είδους δημοψηφίσματος, όπως αυτό που πρόκειται να γίνει στη Σκοτία.

«Ποτέ στην ιστορία η Καταλονία και η Ισπανία έζησαν χωριστά. Οι δεσμοί που μας ενώνουν είναι πολλαπλοί: προσωπικοί, ιστορικοί, εμπορικοί. Και η θέση μου στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη.»

Τέλος, για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ο Ραχόι δηλώνει ότι χρειάζονται ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, δεδομένου ότι καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να λύσει το ζήτημα, ούτε όμως και να δεχθεί στο έδαφός της.

Σημειώνει ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της φτώχειας στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, αλλά και των κυκλωμάτων που εμπορεύονται ανθρώπους.

Όσο για τα συρματοπλέγματα που έχουν τοποθετηθεί στη Μελίγια (ισπανικό έδαφος στην Αφρική και βασικό πέρασμα των μεταναστών προς την Ευρώπη) ο Ραχόι σημειώνει ότι αυτά έχουν τοποθετηθεί για να αποθαρρύνουν τους μετανάστες και όχι για να τους τραυματίσουν.

Υπενθυμίζει μάλιστα ότι και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα έχουν κάνει ανάλογες κινήσεις. «Αν βρίσκαμε μια καλύτερη εναλλακτική θα τα αφαιρούσαμε. Αλλά υπάρχουν εκεί από το 2005.»