«Πνεύμα ασυμβίβαστο και μαχητικό, πρωτοπόρα γυναίκα που έκανε τολμήματα πρωτοφανή για την εποχή και το φύλο της». Είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που έγραψαν στις σελίδες κοινωνικές δικτύωσης οι φίλοι της Μαριέττας Ριάλδη, η οποία έφυγε προχθές από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών, λόγω διαταραχών σακχάρου.

Η ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτις σπούδασε στη Σχολή Θεάτρου και Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου και το 1963 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Ιωαννίδη. Συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Κολλάτο στο Πειραματικό Θέατρο Τσέπης παίζοντας έργα των Ιονέσκο, Μπέκετ, Πίντερ, ενώ το 1967 δημιούργησε το Πειραματικό Θέατρο Μαριέττα Ριάλδη. Εγραψε έργα όπως τα «Ουστ», «Γυρισμός», «ΣΚ», «Καφέ Σαντάν», «Ωχ» και «Αστεγοι» που ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο το 1997 σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου. Η ίδια είχε σκηνοθετήσει για το Εθνικό τις «Πετυχημένες γυναίκες» της Κάριλ Τσέρτσιλ, το 1983.

Εδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προβολή νέων ελλήνων συγγραφέων και για αυτό τιμήθηκε με ειδικό βραβείο από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Το 1965 πήρε το αργυρό μετάλλιο στο Διεθνές Φεστιβάλ Νέων στο Ζάγκρεμπ για τα αποσπάσματα που παρουσίασε από τις τραγωδίες «Ηλέκτρα» και «Μήδεια».