Το κείμενο της παράταξης Λαφαζάνη στο οποίο υποστηρίζεται η έξοδος της Ελλάδας από την ΟΝΕ και απορρίπτεται κάθε «φιλοευρωπαϊκή» πρόταση στον ΣΥΡΙΖΑ, στιγμάτισε τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης την Κυριακή.

Σε μια συνεδρίαση της ΚΕ που έγινε λίγες ώρες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε λάβρος κατά της κυβέρνησης, υποσχόμενος πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του συγκεκριμένου νομοθετήματος, τα όσα δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης και το κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας ήρθε να επιβεβαιώσει τον δυισμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα από το βήμα της συνεδρίασης στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό.

Αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών, ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε συγκεκριμένα ότι η «ενδοτικότητα της κυβέρνησης Σαμαρά έχει αποθρασύνει την τρόικα», που εκβιάζει πλέον «ανοιχτά και ευθέως τους δανειολήπτες».

 «Το διευθυντήριο βρυχάται μπροστά στην υποταχτική, μοιραία και άβουλη κυβέρνηση Σαμαρά», υπογράμμισε, προειδοποιώντας πως «αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να φτάσει την υποταγή μέχρι τους πλειστηριασμούς, στην πραγματικότητα θα δώσει το πράσινο φως όχι μόνο για να αλλάξουν χέρια οι ιδιοκτησίες αλλά για να αλλάξει χέρια η οικονομία και η χώρα ολόκληρη».

 Κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση ότι «μετά το καταστροφικό για τα δημόσια ταμεία και τους μικροομολογιούχους PSI», ετοιμάζεται τώρα για ένα ακόμη «έγκλημα», που δεν είναι άλλο από «το πέρας του κύκλου της εσωτερικής υποτίμησης, της εκποίησης της ιδιωτικής περιουσίας, της εκποίησης των χρεοκοπημένων τραπεζών και της μετατροπής της χώρας σε αποικία χρέους με εξευτελιστικές αμοιβές εργασίας και τρομακτικά ποσοστά ανεργίας».

Για τον προϋπολογισμό

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «αποκαλυπτική» τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, καθώς όπως είπε, αναδείχθηκε «η γύμνια και την ένδεια των επιχειρημάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η αμηχανία τους μπροστά στα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής τους».
Εκτίμησε μάλιστα ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε χθες «ούτως ή άλλως δε προβλέπεται να εκτελεσθεί ως έχει», αλλά να αναθεωρηθεί με νέα μέτρα όταν θα συμφωνηθεί με τη τρόικα πόσο μεγάλο είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2014.

«Αυτά είναι τα κακά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι δε θα προλάβουν να τον αναθεωρήσουν αυτοί. Θα τον αναθεωρήσουμε εμείς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προς όφελος των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ανέργων και των αγροτών», πρόσθεσε.

«Μαέστρος τη κινδυνολογίας ο κ. Σαμαράς»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε όμως δριμεία κριτική και προσωπικά στον Πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον «μαέστρο τη κινδυνολογίας, της καταστροφολογίας και του φόβου».

 «Τον άκουσα χθες τον κ. Σαμαρά να επαίρεται διότι η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε, παρότι εμείς, δήθεν, κάναμε ό,τι μπορούσαμε γι' αυτό. Και αναρωτήθηκα: δεν γνωρίζει ο κ. Σαμαράς ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί;», διερωτήθηκε.

Παρέπεμψε μάλιστα στην προεκλογική καμπάνια του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, όταν «το μόνο προεκλογικό επιχείρημα του κου Σαμαρά ήταν ο φόβος της χρεοκοπίας».

«Διακινούσε παντού τη μαύρη προπαγάνδα, ως δίλημμα: ΝΔ ή χρεοκοπία και ΝΔ ή δραχμή. Ήταν αυτή η τρομοκρατία που εξώθησε απλούς πολίτες να βάζουν τα λεφτά τους σε σεντούκια και την ολιγαρχία σε μια πρωτοφανή πτήση κεφαλαίων στο εξωτερικό. Με αυτήν τη χωρίς όρια ανευθυνότητα του μακιαβελικού: ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, ο κ. Σαμαράς αποσταθεροποίησε, ακόμη πιο πολύ, αυτό που υποτίθεται ότι κόπτονταν να περισώσει», τόνισε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει:

«Έχει, άραγε, ξεχάσει ο κ. Σαμαράς τον απροκάλυπτο και ανεύθυνο λαϊκισμό του, όταν χρησιμοποιούσε μικρά παιδιά σε διαφημίσεις, που με την απέραντη αθωότητά τους προέβαλαν σε όλους μας το φόβο τους, ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ;».

«Αθλιες συκοφαντίες για τους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ»

 Σχολιάζοντας χθεσινή αναφορά του κ. Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «άθλιες συκοφαντίες» σε βάρος των συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας ψέμα τον ισχυρισμό ότι το «αδελφό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία Die Linke δεν θέλει το κούρεμα του χρέους και αρνείται τη συζήτηση για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαστρέβλωση από αυτήν. Αν υπάρχει ένα κόμμα με διαρκείς παρεμβάσεις στη Γερμανική Βουλή υπέρ της Ελλάδας και των Ελλήνων, αυτό ήταν το Die Linke», σημείωσε.

 «Αυτοί είναι οι δικοί μας σύμμαχοι. Και είμαστε περήφανοι για αυτό. Οι δικοί σας ποιοι είναι κ. Σαμαρά; Η κ. Μέρκελ, ο κ. Σόιμπλε και ο κ. Ρεν. Όλοι αυτοί που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό ως παρία. Αλλά φαίνεται τόσο πολύ τους έχει πειράξει η υποστήριξη της ευρωπαϊκής αριστεράς στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό, που οργανώνουν άθλιες συκοφαντίες και διαρροές, σαν αυτή που αφορούσε τη πρόεδρο της GUE, τη Γκάμπι Τζίμερ», συμπλήρωσε.

Επανέλαβε ο Λαφαζάνης τη θέση του για έξοδο από την ΟΝΕ

«Αν ήταν δυνατόν κάποιοι θα είχαν απαγορεύσει τη συζήτηση για το ενδεχόμενο εξόδου από την ΟΝΕ και την ΕΕ και στον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε σε μια αιχμηρή αναφορά του κατά της κομματικής πλειοψηφίας ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην συνεδρίαση της ΚΕ.

Χαρακτήρισε το ευρώ «γερμανική φυλακή» και τόνισε ότι «βεβαίως ξαναθέτουμε το θέμα». Παρομοίασε την κατάσταση στην Ευρώπη με τον υπαρκτό σοσιαλισμό, μιλώντας για τον υπαρκτό ευρωπαϊσμό και είπε ότι «διαλύεται το σύμπαν» και το «ευρωπαϊκό ιδεώδες μετατρέπεται σε εφιάλτη».

Κατά τον Παν. Λαφαζάνη «δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα ωριμάσει η Ευρώπη των λαών» και απέρριψε κατηγορηματικά ακόμη και την θεμελιώδη πρόταση του Τσίπρα για ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος.

«Αν πιστεύει κανείς ότι θα μας χρηματοδοτούν για να κάνουμε σοσιαλιστικούς μετασχηματισμούς, δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα έξυπνο», τόνισε ο Παν. Λαφαζάνης, ο οποίος μάλιστα απάντησε και σε αποδοκιμασία που ακούστηκε, αμφισβητώντας ευθέως την ύπαρξη σχεδίου εκ μέρους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατέληξε δε, λέγοντας ότι αν μείνει στα συρτάρια η πρόταση για έξοδο από το ευρώ, δεν μπορεί να γίνει καμία απολύτως διαπραγμάτευση.

Εμμένει στην έξοδο από το ευρώ η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ

Χωριστό κείμενο με στοιχεία κριτικής και διαμετρικών αντιθέσεων σε σχέση με το κείμενο που προτείνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του συνεδρίου του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, κατέθεσε η Αριστερή πλατφόρμα στη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος.

Στο κείμενο ασκείται κριτική για την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να συνδεθεί με το κίνημα της νεολαίας και των λαϊκών αντιδράσεων ενώ επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ότι η σχεδιασμένη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη για την εφαρμογή ενός προοδευτικού ανορθωτικού προγράμματος, παρά τις δυσκολίες που την συνοδεύσουν στην αρχική φάση, δεν συνιστά καθόλου μία καταστροφική επιλογή, όπως σκόπιμα προπαγανδίζουν οι κυρίαρχοι κύκλοι».

Στο κείμενο, το οποίο αναδεικνύει τις σημαντικές εσωτερικές διαφορές στον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν ρητές αναφορές στην διαγραφή του «συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του χρέους, με όπλο την διακοπή της αποπληρωμής του», στη «γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους έως την διαγραφή του για τις ευάλωτες και αδύνατες κατηγορίες», στην εθνικοποίηση τραπεζών, την ανακοπή ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.

Στις τοποθετήσεις τους, στελέχη της πλατφόρμας ζητούν ορισμό νέας εσωκομματικής διαδικασίας στις αρχές του έτους, με στόχο τον αναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων, ενώ εκεί μέρους της μειοψηφίας φαίνεται πως παγιώνονται θέσεις περί διάλυσης του ευρώ («όποιος θέλει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα πρέπει να ζητεί διάλυση του ευρώ και υιοθέτηση ενός πιο ευέλικτου νομισματικού συστήματος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλ. Καλύβης).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από