TOP16 χωρίς τον Παναθηναϊκό δεν γίνεται και οι Πράσινοι, έστω και με την ψυχή στο στόμα, νίκησαν με 69-63 τον Ερυθρό Αστέρα και πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο την ομάδα της Σερβίας, αλλά την απουσία του Νίκου Παππά, το γεγονός ότι οι Λασμέ-Ούκιτς υστερούν ακόμη σε φυσική κατάσταση (λόγω των τραυματισμών που τους ταλαιπώρησαν και εξακολουθούν να τους προβληματίζουν), τον τραυματισμό του Γιόνας Ματσιούλις (αγωνίστηκε μόλις ένα λεπτό στο β΄μέρος) και τέλος το άγχος που είχαν για το «πρέπει» της νίκης.

Τελικά τα κατάφεραν χάρη στην προσωπικότητα και το πάθος των Γκιστ, Μπράμου, τις πρωτοβουλίες που μπόρεσε να πάρει ο Ούκιτς και την ενέργεια που κατέθεσαν στην άμυνα, που αύξησε την επιθετικότητα της στο τελευταίο 10λεπτο. Με κλεψίματα ο Μπράμος και ο Γκιστ έδωσαν στον ΠΑΟ εύκολα καλάθια στο ανοικτό γήπεδο, ενώ οι ίδιοι παίκτες μαζί με τον Ούκιτς έδωσαν πόντους ύστερα από προσωπικές ενέργειες, με αποτέλεσμα το 60-61 του 37΄να μετατραπεί σε 67-61 στο 39΄και η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη να προκριθεί στην επόμενη φάση.

Εικόνα αχαρακτήριστη…

Ομως με αυτή την αγωνιστική εικόνα, που αν προ τριών εβδομάδων χαρακτηριζόταν ως τραγική από κύκλους της ΚΑΕ τώρα είναι απλά αχαραχτήριστη, ο Παναθηναϊκός δύσκολα μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλό για τη συνέχεια. Αν οι Πράσινοι δεν μπορέσουν στα δύο ματς που απομένουν να σκαρφαλώσουν πιο ψηλά από την τέταρτη θέση, προμηνύεται αρκετά δύσκολη καθώς με το τελευταίο εισιτήριο στα χέρια θα διασταυρωθούν στον όμιλο με τον Ολυμπιακό, την Φενέρμπαχτσε του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και μια εκ των ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα.

Ωστόσο ο χρόνος είναι από σήμερα αρωγός του Παναθηναϊκού. Στις δύο εβδομάδες που απομένουν και σχεδόν στον ένα μήνα μέχρι την έναρξη του TOP16 (2/1), οι νταμπλούχοι μπορούν να αλλάξουν εικόνα. Ως τότε είναι πιθανό να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία των Ούκιτς, Λασμέ, Ματσιούλις, να γεμίσει μπαταρίες και να ανεβάσει απόδοση ο Δημήτρης Διαμαντίδης (που σήμερα στο ΟΑΚΑ ήταν πολύ κάτω από τις δυνατότητές του) αλλά και με την προσθήκη παίκτη που ενδεχόμενα να κάνει ο ΠΑΟ λόγω του σοβαρού τραυματισμού του Νίκου Παππά.

Ολα αυτά είναι λόγοι για να βελτιώσει η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη το επίπεδο στο οποίο αγωνίζεται και χθες Παρασκευή δεν της επέτρεπε να επιβάλλει το ρυθμό της και να κυριαρχήσει μιας μέτριας ομάδας σαν τον Ερυθρό Αστέρα. Με τους Μαριάνοβιτς, Κάτιτς να κάνουν κουμάντο στις δύο ρακέτες χωρίς να νιώσουν αντίσταση από τη φροντ-λάιν του ΠΑΟ, κερδίζοντας επιθετικά ριμπάουντ και έχοντας μια ταχύτητα πιο πάνω στο παιχνίδι τους στο ανοικτό γήπεδο, οι Σέρβοι έκαναν το ματς ντέρμπι μέχρι το τελευταίο δίλεπτο. Εκεί μίλησε η ποιότητα σε ατομικό επίπεδο, το ειδικό βάρος της φανέλας, η ώθηση της έδρας, το αίσθημα επιβίωσης και η καρδιά του πρωταθλητή! Αλλά είπαμε, αυτά δεν αρκούν για τη δύσκολη συνέχεια…

Τα δεκάλεπτα: 20-21, 37-34, 52-48, 69-63

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μπράμος 8 (4/5 δ., 0/4 τρ., 4 ρ., 3 ασ.), Κέρι 16 (3/4 δ., 2/4 τρ., 4/6 β.), Μπατίστ 8, Φώτσης (0/4 τρ.), Ούκιτς 4 (5 ασ.), Λάσμε 2 (6 ρ.), Μαυροκεφαλίδης 4, Διαμαντίδης 4 (1/3 δ., 0/3 τρ., 2/4 β., 4 ρ., 4 ασ., 6 λ.), Γκιστ 15 (4/4 δ., 1/1 τρ., 4/5 β., 5 ρ., 3 τ.), Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 8.

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Τσβέτκοβιτς, Λάζιτς 3, Μπλάζιτς, Σιμόνοβιτς 2, Μαριάνοβιτς 8 (9 ρ.), Ραντένοβιτς 6, Κάτιτς 13 (5/5 δ., 3/6 β.), Νέλσον 16 (5/9 δ., 1/4 τρ., 3/3 β., 5 ρ., 5 ασ.), Τζένκινς 5, Σιλμπ 10 (2/6 δ., 2/7 τρ., 0/1 β., 6 ρ., 4 ασ., 7 λ.).