Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, καθώς και με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα, κορυφώνεται το Σάββατο η συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2014.

Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να τονώσει το ηθικό των βουλευτών εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας και δεδομένης της συζήτησης που υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες για τα θέματα της φορολόγησης των ακινήτων και των πλειστηριασμών, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, είχε χθες συνομιλία με βουλευτές του κόμματός του και κοινοβουλευτικούς συντάκτες

στην οποία εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις εξελίξεις και την πορεία της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός στη συζήτηση του με τους βουλευτές έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων ενώ έκανε εκτενή αναφορά στα πλεονεκτήματα που θα έχει για την Ελλάδα η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ.

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης, έπειτα από τέσσερις ημέρες συζητήσεων στη Βουλή, που χαρακτηρίστηκαν από χαμηλούς τόνους και άδεια έδρανα – με εξαίρεση, ίσως τους λεκτικούς διαξιφισμούς μεταξύ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη, με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργό Μανώλη Κεφαλογιάννη, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έχει συγκεντρώσει τα «πυρά» των βουλευτών απ’ όλες τις παρατάξεις.

Ο ισχυρισμός του, ότι οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται και τα όσα είπε στη γαλλική εφημερίδα «Liberation» έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης και προβληματισμό στο Μαξίμου.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, δήλωσε πως δεν είναι ο ρόλος του να είναι αρεστός, αλλά να είναι χρήσιμος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας πάντως ανέφερε την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ότι «η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα ενισχύσει τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της χώρας και θα ενεργοποιήσει τις κοινοτικές δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους».

Επίσης, σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα, «θα έχουμε περισσότερους βαθμούς ελευθερίας για εμπλουτισμό του μείγματος οικονομικής πολιτικής με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες για να βγούμε από την κρίση και τη δημοσιονομική λιτότητα».