Ο προϋπολογισμός του 2014 αποτελεί ορόσημο στην μεγάλη προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την βαθύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση, δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού.

Όπως είπε η επιστροφή στην ανάκαμψη της οικονομίας και σε βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Ελλάδα καθώς σηματοδοτεί την ανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας και εθνικής μας αξιοπρέπειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τον κρίσιμο στόχο, την ανάπτυξη της οικονομίας και τη σταδιακή αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας η κυβέρνηση θα τον πετύχει το 2014.

«Προσπαθούμε, βήμα-βήμα, επένδυση με επένδυση, να αντιμετωπίσουμε αυτό το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Για πρώτη φορά στη διάρκεια της κρίσης, φέτος καταγράφεται θετική αναθεώρηση της ύφεσης» σημείωσε.

Υποστήριξε δε ότι αυτοί που αμφισβητούν την ανάγκη επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος υποστηρίζουν το ίδιο οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε στην καταστροφή.

«Δηλαδή να δανειζόμαστε περισσότερο, χρεώνοντας τα παιδιά μας. Όπως χρεώθηκε η δική μας η γενιά. Ας το αντιληφθούμε επιτέλους: Δεν θέλουμε άλλα δανεικά, ούτε κανείς θα μας κάνει δώρα. Ακόμα περιμένουμε το φθηνό πετρέλαιο που κάποιοι είχαν υποσχεθεί» τόνισε.

Επίσης υπογράμμισε ότι και η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, σε εφαρμογή της απόφασης που έλαβε το Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου του 2012, θα έρθει ως αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο κ.Μηταράκης αναγνώρισε ότι υπάρχουν δυσκολίες, αλλά όπως τόνισε είναι ορατά τα πρώτα αποτελέσματα.

Αναφέρθηκε στον τομέα των επενδύσεων, λέγοντας ότι το τελευταίο 16μηνο οι νέες στρατηγικές επενδύσεις και έργα ΣΔΙΤ που εντάχθηκαν στην αδειοδοτική ή διαγωνιστική διαδικασία και θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια είναι ύψους συνολικά € 5 δις. Επενδύσεις που θα φέρουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

«Επενδύσεις εισρέουν σήμερα στην Ελληνική Οικονομία. Παρουσιάσαμε πρόσφατα 14 επενδύσεις συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ Πριν από ένα μήνα σας ανέφερα πολλά συγκεκριμένα παραδείγματα. Σήμερα να προσθέσω την Coca Cola, την Nokia Siemens Networks, την Delhaize που εμπιστεύθηκαν την Ελλάδα» είπε.

Ακόμη, σχολίασε ότι αύξηση 57% έχουμε και στις επενδύσεις μέσω αναπτυξιακού νόμου το δεύτερο εξάμηνο του 2013, σε σχέση με το πρώτο, το οποίο και αυτό ήταν αυξημένο 40% σε σχέση με το δεύτερο του 2012.

Υποστήριξε ότι οι εξαγωγές και η εξωστρέφεια, αποτελούν σήμερα σημαντικό μοχλό στήριξης της οικονομίας, παρουσιάζοντας αύξηση 5% στο πρώτο εννεάμηνο του 2013.