Οπισθεν ολοταχώς –και τώρα πρώτη!

Κυρία Φοίβη, χαίρε.

Διάβασα στα «ΝΕΑ» για το Ιδρυμα Ελευθερίου Βενιζέλου το ρεπορτάζ «Τα φώτα μας τρεμοσβήνουν», όπου εκτίθεται το οικονομικό πρόβλημα του Ιδρύματος. Κάπου 150 προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών (δεν αναφέρεται και της πολιτικής –λογικό) υπέγραψαν κείμενο για τη διάσωσή του. Τη διάσωση (πολύ σωστά ο Αγγελος Δεληβορριάς χαρακτήρισε ψιχία τα 250.000 ευρώ που χρειάζονται για να συνεχίσει να λειτουργεί), αλλά κύρια και την περαιτέρω ανάπτυξη του Ιδρύματος, τη θεωρώ χρέος τιμής αλλά και κάλυψη πρωταρχικής μας ανάγκης πολιτικής διαπαιδαγώγησης του ελληνικού κράτους, των πολιτικών, του λαού, πρώτα της Κρήτης και ταυτόχρονα όλων των Ελλήνων, που ζουν σε μια πατρίδα σαν τη σημερινή και όχι σ’ ένα –χωρίς καμιά ελπίδα αλλά με βέβαιη προοπτική συρρίκνωσης –έντιμο και ψοφοδεές προτεκτοράτο.

Χρέος της πρωτοπόρας Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κρήτης να ενισχύσει ηθικά και οικονομικά το έργο που ξεκίνησε το 1998 ο φιλόπατρις μακαριστός μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης «να μεταφέρει το Ιδρυμα στις νέες γενεές, τα οράματα, τα ιδανικά, τα επιτεύγματα και την ιστορική κληρονομιά του Ελευθερίου Βενιζέλου που αποτελεί αξεπέραστο πρότυπο».

Το μέχρι σήμερα έργο του Ιδρύματος αξιολογότατο, με πιο επιτυχημένη και αποδοτική, κατά τη γνώμη μου, προσπάθεια αυτή στον χώρο της εκπαίδευσης, όπου δίνεται η ύλη και η πρόκληση στη νεολαία να γνωρίσει όσο γίνεται καλύτερα τη μεγάλη και καθοριστική για τη χώρα μας ιστορία εκείνων των χρόνων. Επειδή η γνώση της συναρπαστικότατης ιστορίας της ζωής και της δράσης του Ελ. Βενιζέλου, με τραγική κορύφωση στα 1920-1922, είναι ζωτικής σημασίας για την πορεία μας και αποτελεί σχολείο πολιτικής για λαό και πολιτικούς και θα ήταν σκόπιμο να περάσει στον λαό μέσω ενός ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού που θα λειτουργούσε το Ιδρυμα. Οσο η λύση αυτή αναβάλλεται θα πρέπει να απαιτηθεί από τη Δημόσια Τηλεόραση επαρκής χρόνος για την εκτενή παρουσίαση σε συνέχειες, από ιστορικούς που θα συνεργάζονται με το Ιδρυμα, της πορείας του Ελ. Βενιζέλου, καθώς επίσης παρουσίαση και τυχόν διαφορετικών απόψεων.

Για την οικονομική κάλυψη του έργου υπήρξαν και μάλλον θα εξακολουθούν να υπάρχουν εταίροι, μεγάλοι χορηγοί και ευεργέτες του Ιδρύματος, αλλά θα πρέπει να αναζητηθούν και άλλοι από επιχειρήσεις και πολίτες (σε ανοιγμένο λογαριασμό). Και από το ΕΣΠΑ μπορούν να αναζητηθούν χρήματα, όπως έχει ήδη γίνει. Θα πρέπει να οργανωθεί από το Ιδρυμα μια επιτροπή οικονομικών που θα απαιτήσει από όλους μας: κράτος, έχοντες, και μετρίως έχοντες.

Ολος ο Ελληνισμός χρωστάει στον Ελ. Βενιζέλο, που πτωχός και αδύναμος τη νύχτα των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου 1920, περικυκλωμένος από μαινόμενο πλήθος οδηγούμενο από τους σπιθαμιαίους αντιπάλους του, μόλις διασώθηκε από τους φίλους του και διέφυγε με πλοίο μισθωμένο από τη θαυμάστριά του και μετά σύζυγό του Ελενα Σκυλίτση. Διέφυγε, όπως είπε ο ίδιος, σαν κακούργος. Το έγκλημά του ήταν η μετά από μεγάλους αγώνες στα πεδία των μαχών και στις αίθουσες των συνδιασκέψεων Συνθήκη των Σεβρών –η Ελλάς των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, το ασύλληπτο όνειρο και για τους πιο φλογερούς πατριώτες –συνθήκη που ήταν ετοιμότατος και ικανότατος, όπως σε ό,τι σε όλη του τη ζωή επιχείρησε, να την κάνει ζώσα πραγματικότητα. Ελπίζω όλη η ζωή από τα φοιτητικά του χρόνια και η δράση του Ελ. Βενιζέλου με την κατάλληλη μεθόδευση να μπει στην καθημερινή μας ζωή. Είναι νομίζω σίγουρο ότι έτσι θα συντελεστεί τα μέγιστα η εξυγίανση και η ανάταση της πολιτικής μας ζωής, λαού και πολιτικών.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία, Γεώργιος Φλώρος,Ζωγράφου

Ενθερμε φίλε Γεώργιε,

Δεν ξέρω αν είναι και τόσο σώφρον να μπει η… ζωή του Ελευθερίου Βενιζέλου στην καθημερινή μας ζωή –στην κυριολεξία τουλάχιστον. Οσο να ‘ναι έχουν περάσει κοντά εκατό χρόνια, ένας αιώνας, και θα μας πέσει σε λιγουλάκι βαρύ το φορτίο. Αν και κάποιοι ό,τι μπορούν κάνουν για να μας φέρουν πίσω στη ζωή στα χρόνια του Βενιζέλου, ίσως και πιο πίσω, σε κάτι σε Μεσαίωνα. Η μόνη ίσως διαφορά είναι –το χειρότερο –ότι τώρα έχουμε και τις κορόνες των Σφακιανάκηδων να μας τριβελίζουν το μυαλό! Μπρρρρρρρρρ!

Φράου Χίλντε, πες αλεύρι…

Φίλτατη Φοίβη,

Μόνον εσύ ίσως θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις το κακό που μας ήρθε και το σύγκρυο που μας έπιασε τηλεοπτικά. Βγαίνει μια εκπομπή με τον σκοτεινό και τρομακτικό τίτλο (για πολλούς λόγους, αν μη τι μόνον για την παρουσιάστρια) «Η Γερμανού ξανάρχεται». Τι άλλο τρομακτικό μας περιμένει;

Σάντρα Αναγνωστοπούλου

Τι άλλο, αγαπητή Σάντρα;

Το χειρότερο: Του χρόνου να το αλλάξει σε «Η Γερμανού είναι… φίλοι μας» και του παραχρόνου να μας ζητάει ιδιωτικοποιήσεις και νέα μέτρα!