Τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες προσπαθεί να ενεργοποιήσει τώρα η κυβέρνηση προκειμένου να αναχαιτίσει το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας που πλήττει όλο και περισσότερα νοικοκυριά με 350.000 αποκοπές ρεύματος τον χρόνο και με τα απλήρωτα χρέη των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ να φτάνουν τα 1,3 δισ. ευρώ.
Μπροστά στα τραγικά περιστατικά φτωχών ανθρώπων που κινδυνεύουν επειδή δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, η κυβέρνηση αναζητά τώρα λύση μέσω μιας στενότερης συνεργασίας ΔΕΗ και δημάρχων για να βρει λύση στο πρόβλημα.

Η ΣΥΣΚΕΨΗ. Αν και το σχέδιο βρίσκεται ακόμη στα σκαριά, αυτό που αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης για την ενέργεια υπό τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και τις ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Ανάπτυξης, είναι να αρχίσει με τη βοήθεια των ΟΤΑ καταγραφή όλων εκείνων των «ειδικών περιπτώσεων» που αφορούν φτωχά νοικοκυριά και απόρους που είτε από λάθος τούς έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση είτε από άγνοια δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Στην πράξη βέβαια, όπως παραδέχονται στελέχη της ΔΕΗ, πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, τόσο γιατί δεν υπάρχει ο κατάλληλος μηχανισμός όσο και γιατί πρέπει να ανακοινωθούν συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου να μη γίνει καταστρατήγηση του μέτρου, καθώς επίσης και να βρεθούν τα ανάλογα κονδύλια.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι το Σάββατο συγκαλείται σύσκεψη για το θέμα αυτό στο ΥΠΕΚΑ υπό τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη και τον υφυπουργό Ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου, με τη συμμετοχή του προεδρείου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), της ΤΕΔΚΝΑ και του προέδρου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ. Στις γενικές του γραμμές το σχέδιο προβλέπει ότι σε κάθε περιοχή της χώρας θα συγκροτηθούν τοπικές επιτροπές αποτελούμενες από τον δήμαρχο, τον εκεί προϊστάμενο της ΔΕΗ και εκπροσώπους της κοινωνικής υπηρεσίας κάθε Περιφέρειας. Αντικείμενό τους θα είναι να επανεξετάσουν μέσα από τις λίστες της ΔΕΗ και με τη βοήθεια του κάθε δήμου, μία προς μία κάθε αποκοπή που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο σε νοικοκυριά που δεν υπάγονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
Οι επιτροπές αυτές θα είναι υπεύθυνες σε συνεργασία με τους τρεις περιφερειακούς διευθυντές που έχει πανελλαδικά η ΔΕΗ να κρίνουν αν θα γίνονται ή όχι διακοπές και σε ποιες περιπτώσεις τα σπίτια θα επανασυνδέονται. Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Ενέργειας Α. Παπαγεωργίου, «πρέπει να βρούμε πόσα από τα νοικοκυριά που δεν έκαναν αίτηση ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο έχουν πράγματι αδικηθεί, και σε αυτές τις περιπτώσεις να επανασυνδέσουμε την παροχή τους». Παράλληλα, η ΔΕΗ αρχίζει καμπάνια προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των νοικοκυριών που ενώ πληρούν τη δυνατότητα να υπαχθούν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, δεν το έχουν κάνει λόγω κακής ενημέρωσης.


Τι ισχύει
Προστασία για τους ευπαθείς

Ο νόμος απαγορεύει τη διακοπή ρεύματος σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μακροχρόνια ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα με ειδικές ανάγκες, πολυτέκνους κ.λπ.), ενώ σύμφωνα με προχθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο περί τους 460.000 καταναλωτές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από