Σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος θα έχει σήμερα το προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης των Δήμων της χώρας προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το πλαίσιο βάσει του οποίου θα μπορούσαν οι δήμοι να συνδράμουν στην αποτροπή διακοπής ηλεκτροδότησης σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Συγκεκριμένη πρόταση κατέθεσαν στο μεταξύ τέσσερις δήμαρχοι, του Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, του Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, του Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης και του Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης, με επιστολή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η πλησιέστερη στον άνθρωπο δομή πολιτικής οργάνωσης, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», αναφέρεται στην επιστολή και επισημαίνεται ότι «πέρα και πάνω από ιδεολογίες, τα κόμματα και τις σκοπιμότητές τους, αισθανόμαστε τη βαθύτατη ηθική υποχρέωση να παρέμβουμε για να ανακουφίσουμε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Ωστόσο, όπως τονίζουν, «το υφιστάμενο θεσμικό και νομικό πλαίσιο περιορίζει την ανεξαρτησία μας και δεν μας επιτρέπει να επιτελέσουμε το καθήκον μας». Για τον λόγο αυτόν εισηγούνται στους δύο υπουργούς να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση από την κυβέρνηση ώστε να μπορούν οι δήμοι να αποπληρώνουν λογαριασμούς της ΔΕΗ δημοτών τους.

Η ρύθμιση – σημειώνεται στην επιστολή – «θα επιτρέψει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εφόσον βεβαίως οι δήμοι έχουν αποδεδειγμένα την οικονομική δυνατότητα, να τακτοποιήσουν οφειλές και να καλύψουν το κόστος της επανασύνδεσης του ρεύματος στους αδύναμους συμπολίτες μας». Επιστολή προς τη ΔΕΗ είχε στείλει προ ημερών και ο δήμαρχος Ζακύνθου Στέλιος Μποζίκης, ζητώντας να ενημερωθεί για τη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω απλήρωτων λογαριασμών δημοτών του ώστε να καλυφθούν από τον δήμο.