Τους στόχους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το 2014 παρουσίασε στην Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «η μεγάλη πρόκληση είναι η αλλαγή της ατζέντας από τους ποσοτικούς στόχους στις ποιοτικές αλλαγές».

Όπως είπε «η πραγματικότητα είναι ότι μετά από πέντε δύσκολα χρόνια ο δημόσιος τομέας έχει συρρικνωθεί σημαντικά» και υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι πια το μέγεθός του αλλά η αναποτελεσματικότητά του».

Παρά ταύτα, δήλωσε ότι στο πλαίσιο της αξιολόγησης, που είναι ένας από τους κεντρικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης που επιχειρείται, συμπεριλαμβάνονται και οι περικοπές του «περιττού προσωπικού» από ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του Δημοσίου.

«Η αξιολόγηση δεν περιορίζεται στον πυρήνα του Δημοσίου αλλά επεκτείνεται και στην περιφέρειά του (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ)» είπε, εξηγώντας ότι «αν λειτουργούν με περιττό προσωπικό τότε, ναι, αυτό πρέπει να φύγει».

Παράλληλα εξήγγειλε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης όλων των δομών του Δημοσίου με έμφαση τα υπουργεία. Εντός τετραμήνου θα εκδοθούν όλα τα Προεδρικά Διατάγματα για τα καινούργια οργανογράμματα και την επικαιροποίηση των στόχων των υπουργείων. Επίσης, αναφέρθηκε στην μείωση κατά 48% των επιτελικών δομών, ώστε να υπάρξει ένα «πιο μαζεμένο Δημόσιο με ξεκάθαρους ρόλους».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μίλησε, επίσης, για τον στόχο της επαναξιολόγησης του προϊόντος που θα παράγει κάθε δημόσια διαδικασία, ώστε να υλοποιείται με τον απλούστερο τρόπο και με σαφείς κανόνες. «Αν μια διαδικασία δεν προσθέτει υπεραξία, πρέπει να καταργείται και αν είναι σύνθετη πρέπει να απλοποιείται» είπε χαρακτηριστικά επικαλούμενος ως παραδείγματα την επικύρωση διοικητικών εγγράφων και την αδειοδότηση επιχειρήσεων χαμηλής όχλησης.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην κεντρική στρατηγική προσλήψεων που ελέγχονται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «μακριά από πελατειακές λογικές», ώστε να μην γίνονται από τα υπουργεία, όπου ο εκάστοτε υπουργός μπορούσε λόγω της πολιτικής εξουσίας που είχε να κάνει προσλήψεις, όπως είπε, αλλά κεντρικά μέσω αξιοκρατικών δομών και κριτηρίων.

Και όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης «δεν έχουν θέση σε αυτή την προσπάθεια οι νοσταλγοί του μεγάλου πελατειακού κράτους» σημειώνοντας μάλιστα ότι «δεν αρκεί η φραστική μεταμέλεια για πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει ο τρόπος προαγωγής διευθυντικών στελεχών. «Ο μηχανιστικός τρόπος μοριοδότησης δεν οδηγεί πάντα σε αξιοκρατικές επιλογές. Θα κρατήσουμε τα καλά στοιχεία και θα προχωρήσουμε στην αλλαγή του τρόπου προαγωγής διευθυντικών στελεχών» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.