Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών παραμένει πλέον το λουκέτο, μετά την απόφαση που πήραν χθες οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πολυτεχνείου να επιστρέψουν στις δουλειές τους από τη Δευτέρα και να συνεχίσουν τον διάλογο με το υπουργείο Παιδείας, με το Μετσόβιο εν λειτουργία.

Ο εμφύλιος που εξελισσόταν εδώ και μέρες μεταξύ των υπαλλήλων στο Καποδιστριακό, κορυφώθηκε χθες. Ετσι, η παράταξη της πλειοψηφίας απηύθυνε πρόσκληση για επιστροφή στο Πανεπιστήμιο, έχοντας αποχωρήσει από μια θυελλώδη συνεδρίαση, στην οποία παρέμεινε και έλαβε απόφαση συνέχισης των απεργιών η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, πάντως, σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό με τον υπουργό Παιδείας, συζητήθηκε το ενδεχόμενο της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών, αλλά κρίθηκε ότι η συνέχιση του διαλόγου μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. Ομως, με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αδικήματος καλείται να καταθέσει τη Δευτέρα στον εισαγγελέα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνης.

ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ. Ετσι, σε δύο στρατόπεδα χωρίστηκαν μετά τη χθεσινή συνέλευση οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ. Την ώρα της ψηφοφορίας, που θα καθόριζε την περαιτέρω στάση των εργαζομένων, οι εκπρόσωποι της πλειοψηφούσας παράταξης, οι οποίοι είχαν προτείνει να συνεχιστεί ο διάλογος με το υπουργείο Παιδείας και παράλληλα να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, αποχώρησαν, καταγγέλλοντας τη διαδικασία. Οπως κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας των διοικητικών Δημήτρης Σακκάτος, εκπρόσωποι παρατάξεων επιχείρησαν να καθαιρέσουν το προεδρείο διά βοής. «Αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε από τη Γενική Συνέλευση, μετά τις εντάσεις και τις μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες που για μια ακόμη φορά παρουσιάστηκαν, κατά τη διάρκειά της. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για άνοιγμα του Πανεπιστημίου και διάλογο με το υπουργείο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η παράταξη του κ. Σακκάτου.

Από την πλευρά του ο Ζαχαρίας Τριγάζης, από την παράταξη που τοποθετείται στον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι το διοικητικό προσωπικό συνεχίζει τις απεργίες και θα συνεχιστεί ο διάλογος, απαιτώντας παράλληλα εγγυήσεις ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργείου. «Θέλουμε ουσιαστικό διάλογο και τον κ. Αρβανιτόπουλο να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία».

ΕΥΘΥΝΕΣ. Αντιμέτωπος όχι μόνο με ενδεχόμενες πειθαρχικές, αλλά και ποινικές ευθύνες είναι από χθες ο Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Ο εισαγγελέας, ο οποίος διενεργεί προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστώσει αν προκύπτουν αυτεπαγγέλτως διωκόμενες αξιόποινες πράξεις από τη μη λειτουργία του πανεπιστημίου, καλεί για τη Δευτέρα τον κ. Πελεγρίνη να καταθέσει όχι ως απλός μάρτυρας, αλλά με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης.

Εκ του νόμου ο κ. Πελεγρίνης έχει δικαίωμα να ζητήσει προθεσμία προκειμένου να ενημερωθεί ο ίδιος και ο δικηγόρος του για ταστοιχεία της δικογραφίας. Κι αυτό γιατίαπό την παροχή των εξηγήσεων που θα δώσει ο πρύτανης, σε συνδυασμό με τα άλλα στοιχεία της δικογραφίας, ο εισαγγελέας θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο που είναι η άσκηση ποινικής δίωξης, εφόσον στοιχειοθετείται κάποιο αδίκημα, ή αν η δικογραφία τελικά τεθεί στο αρχείο.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, σε χθεσινή ανακοίνωσή του, δήλωσε ότι δέχεται «αήθη επίθεση από ορισμένους κύκλους, που απεργάζονται σκοτεινά σχέδια.

Δηλώνω ότι θα υπερασπιστώ το κύρος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την τιμή και την υπόληψή μου εκεί που κάθε έλληνας πολίτης δικαιούται. Δεν προτίθεμαι τώρα να απαντήσω δημόσια και με συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία στους συκοφάντες μου. Θα το πράξω σύντομα στα αρμόδια όργανα και δημόσια».

Τη στήριξή της στον κ. Πελεγρίνη εξέφρασε με επιστολή της η Σύνοδος των Πρυτάνεων, που έκανε λόγο για πρωτοφανή απόφαση του υπουργού Παιδείας, ο οποίος «επέμεινε στον ξένο προς τα ακαδημαϊκά ήθη, όσο και επικίνδυνο για την ομαλότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δρόμο της όξυνσης της κατάστασης και της δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού και διώξεων. Το προεδρείο της Συνόδου εμμένει στην αναγκαιότητα άμεσης ανάκλησης της πειθαρχικής δίωξης από τον υπουργό και στη συνέχιση του διαλόγου με όλες τις πλευρές, προκειμένου να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο».