Οι συναλλαγές των μετοχών της εθνικής αυστραλιανής αεροπορικής εταιρίας Qantas σταμάτησαν προσωρινά καθώς ο οίκος Standard and Poor’s υποβάθμισε την αξία των μετοχών της.

Η εταιρία ζήτησε από το χρηματιστήριο την προσωρινή παύση των συναλλαγών μετά την ενημέρωση που είχε από το οίκο αξιολόγησης για αναμενόμενη υποβάθμιση της αξίας των μετοχών της.

Είχε προηγηθεί υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρίας και από την Moody’s.

Η Standard and Poor’s είχε αξιολογημένες τις μετοχές της Qantas στο ΒΒΒ- και τυχόν νέα υποβάθμισή τους θα δημιουργούσε ζωηρές ανησυχίες στους επενδυτές για τις δυνατότητες της εταιρίας να εξυπηρετήσει τα χρέη της.

Η πτώση της αξίας των μετοχών της εταιρίας σημειώθηκε μετά την ανακοίνωσή της ότι θα απολύσει χίλια μέλη του προσωπικού της στους επόμενους δώδεκα μήνες καθώς το παθητικό της αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 250 και 300 εκατομμυρίων δολαρίων στο πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους.

Η Qantas ζητά από την κυβέρνηση είτε οικονομική ενίσχυση, είτε αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μόνο το 49% των μετοχών της εταιρίας μπορούν να το κατέχουν εταιρίες του εξωτερικού σε αντίθεση με την ανταγωνίστρια της Qantas, την Virgin που δεν έχει τέτοιους περιορισμούς και η πλειονότητα των μετοχών της ανήκει στις ξένες αεροπορικές εταιρίες ETIHAD και SINGAPORE AIRLINES.

Ο πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ απέκλεισε το ενδεχόμενο κρατικής οικονομικής ενίσχυσης της Qantas ενώ ο ομογενής ανεξάρτητος Ομοσπονδιακός γερουσιαστής Νίκος Ξενοφών ζήτησε την παραίτηση του γενικού διευθυντή της εταιρίας Αλαν Τζόϊς και του διοικητικού συμβουλίου της λέγοντας ότι «αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για τον κατήφορο της εταιρίας».