Ο 15χρονος ράπερ Weld-El-15 καταδικάσθηκε την Πέμπτη σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών χωρίς αναστολή για προσβολή με τα τραγούδια του των χρηστών ηθών και εξύβριση δημοσίων λειτουργών της Τυνησίας.

Ο τραγουδιστής, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Άλα Γιακούμπι, φυλακίσθηκε αμέσως, καθώς η απόφαση προέβλεπε άμεση εκτέλεση της ποινής.

«Θα καταθέσω αμέσως έφεση», δήλωσε ο συνήγορος του ράπερ, ο Γάζι Μραμπέτ. «Φοβάμαι για τη σωματική του ακεραιότητα στη φυλακή», πρόσθεσε.

Η ακροαματική συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο δικαστήριο της Χαμαμέτ, σε απόσταση περίπου 60 χλμ. από την πρωτεύουσα Τύνιδα, όπου ο ράπερ καθώς και ο τραγουδιστής Κlay BBJ είχαν καταδικασθεί ερήμην τον Αύγουστο σε φυλάκιση 21 μηνών για τις ίδιες πράξεις, στο τέλος μιας δίκης στην οποία δεν είχαν κληθεί.

Η δίκη του Κlay BBJ επαναλήφθηκε έκτοτε δύο φορές και τελικά απαλλάχθηκε τον Οκτώβριο, ενώ ο Weld-El-15 διέφευγε μετά την καταδίκη του.

Η Αστυνομία και η Εισαγγελία κατηγορούσαν τους δύο ότι τραγούδησαν τραγούδια προσβλητικά για τις αρχές και ότι έκαναν άσεμνες χειρονομίες προς τους αστυνομικούς στη διάρκεια συναυλίας που έδωσαν το καλοκαίρι στη Χαμαμέτ.

Οι δύο τραγουδιστές απέρριψαν αυτές τις κατηγορίες σε διάφορες δίκες και τέσσερις μάρτυρες προσήλθαν την Πέμπτη ενώπιον του δικαστή για να επιβεβαιώσουν την εκδοχή τους για τα γεγονότα.

«Το κοινό μου ζήτησε ένα τραγούδι που δημιουργούσε πρόβλημα, αρνήθηκα σε ένδειξη συμφιλίωσης με τους αστυνομικούς αλλά πολλοί αστυνομικοί ανέβηκαν στη σκηνή και μου επιτέθηκαν», εξήγησε στο δικαστή ο Weld-El-15, ο οποίος είχε τότε παρουσιάσει ένα ιατρικό πιστοποιητικό το οποίο βεβαίωνε πως ελαφρά τραύματα του είχαν προκληθεί όταν συνελήφθη με βάναυσο τρόπο.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση, ο φάκελος του κατηγορητηρίου είναι «άδειος» και βασίζεται στις μαρτυρίες δύο μόνον αστυνομικών.

Οι σχέσεις όμως, του 15χρονου ράπερ με τις δυνάμεις της τάξης είναι πολύ τεταμένες και έχουν παρελθόν. Στις αρχές μάλιστα του 2013 είχε καταδικασθεί ε φυλάκιση δύο ετών για το τραγούδι του «Οι αστυνομικοί είναι σκυλιά», ποινή που μειώθηκε σε δεύτερο βαθμό τον Ιούνιο σε φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή.