Πεταμένη σε αγρό και έξω από το προστατευτικό της κέλυφος βρέθηκε η επικίνδυνη ραδιενεργή ουσία, που είχε κλαπεί λίγο έξω από την πόλη του Μεξικού, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ατόμων που έκλεψαν το φορτηγό υπό την απειλή όπλων και ήλθαν σε επαφή με την ραδιενεργή πηγή.

Ο Μαρντόνιο Χιμένες, επιχειρησιακός διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Πυρηνικής Ασφαλείας του Μεξικού διευκρίνισε ότι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στην αγροτική περιοχή όπου βρέθηκε πεταμένη η πηγή του κοβαλτίου για να προστατεύσουν τον πληθυσμό και να ασφαλίσουν το ραδιενεργό υλικό.

Το φορτηγό, το οποίο εκλάπη σε πρατήριο καυσίμων, μετέφερε πηγή 60 γραμμαρίων κοβαλτίου-60, το οποίο προορίζεται για ιατρική χρήση.

Οι μεξικανικές αρχές σήμαναν συναγερμό μετά την κλοπή του φορτηγού προειδοποιώντας ότι το φορτίο του είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο».

Επειτα από έρευνες ημερών, οι αρχές εντόπισαν το βράδυ της Τετάρτης το φορτηγό χωρίς το κιβώτιο από ξύλο και ατσάλι εντός του οποίου ήταν τοποθετημένη η κάψουλα της πηγής του κοβαλτίου.

Η ραδιενεργή πηγή είχε βγει από το εξωτερικό της περίβλημα και είχε εγκαταλειφθεί σε απόσταση 500 έως 700 μέτρων.
Οι άνθρωποι που άνοιξαν το εξωτερικό περίβλημα και ήλθαν σε επαφή με το υλικό  «είναι βέβαιο ότι αισθάνθηκαν έντονα συμπτώματα κατά την πορεία και πέταξαν το υλικό. Είναι σχεδόν απολύτως βέβαιο ότι οποιοσδήποτε ήλθε σε επαφή με το υλικό αυτό με τα χέρια του είτε είναι ήδη νεκρός, είτε ετοιμοθάνατος», δήλωσε ο διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Πυρηνικής Ασφαλείας του Μεξικού Χουάν Εϊμπενσούτς, ο οποίος κατηγόρησε την εταιρεία μεταφορών για ελλιπή μέτρα ασφαλείας του φορτίου διευκρινίζοντας ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το θέμα αυτό.

Το φορτηγό είχε αναλάβει τη μεταφορά της πηγής του κοβαλτίου από νοσοκομείο της Τιχουάνα σε κέντρο αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων στο Μακίχκο της πολιτείας του Μεξικού, κοντά στο πρατήριο καυσίμων. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του πρατηρίου, ο οδηγός του φορτηγού έδωσε την εντύπωση ότι είχε παρκάρει για να περάσει τη νύκτα περιμένοντας το άνοιγμα του κέντρου αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων το πρωί.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφαλείας του Μεξικού, η πηγή του κοβαλτίου δεν ήταν επικίνδυνη όσο βρισκόταν μέσα στο περίβλημά της.

Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA) μέχρι τη στιγμή της κλοπής του φορτηγού, η ραδιενεργή πηγή ήταν καλά προστατευμένη".

Ανησυχία λόγω... βρώμικης βόμβας

Οι μεξικανικές αρχές ειδοποίησαν τη Διεθνή Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στη Βιέννη, αφότου το φορτηγό κλάπηκε ενώ μετέφερε το υλικό από νοσοκομείο της Τιχουάνα σε κέντρο αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων.

Η εφημερίδα El Universal ανέφερε ότι δύο ένοπλοι ανάγκασαν τον οδηγό του φορτηγού να σταματήσει το όχημα και αφού τον φίμωσαν και τον έδεσαν, έκλεψαν το όχημα.

Οι αρχές είχαν εκφράσει την ανησυχία τους επειδή το ραδιενεργό υλικό μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία «βρώμικης βόμβας», από την έκρηξη της οποίας μπορεί να απλωθεί ραδιενέργεια σε περιορισμένη περιοχή.

Οταν εκλάπη το φορτηγό, το ραδιενεργό υλικό βρισκόταν ασφαλές μέσα στο ειδικό δοχείο, ανακοίνωσε η IAEA. Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας και οι μεξικανικές αρχές δήλωσαν ότι πρόκειται για κοβάλτιο 60, που χρησιμοποιείται για ιατρικούς λόγους και σε βιομηχανικές εφαρμογές αλλά είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο.

«Πρόκειται για μια καρκινογόνο ουσία. Είναι επικίνδυνη όταν κάποιος ανοίξει το δοχείο χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις», δήλωσε αξιωματούχος.

Ο Πέντρο Λουίς Νόμπλε, τοπικός υπουργός Υγείας, σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης είπε ότι το υλικό είναι θανατηφόρο εάν κάποιος εκτεθεί σε αυτό για διάστημα 4 λεπτών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από