Το σίριαλ «αδιέξοδο στα ΑΕΙ» συνεχίζεται για ακόμη μία ημέρα. Οι διοικητικοί υπάλληλοι και στα δύο ιδρύματα συνεχίζουν την απεργία τους και σήμερα, καθώς το υπουργείο Παιδείας –παρά τις διαβουλεύσεις που είχε χθες με την Ομοσπονδία των διοικητικών –δεν κατάφερε να τους μεταπείσει να παύσουν τις κινητοποιήσεις ώστε να ανοίξουν τα ιδρύματα.

ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΣΤΟ ΕΜΠ. Χθες οι διοικητικοί υπάλληλοι του Μετσοβίου αποφάσισαν απεργία έως και την Παρασκευή, ενώ οι συνάδελφοί τους στο Καποδιστριακό συνεδριάζουν σήμερα για να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Πάντως η κατάσταση στο Πολυτεχνείο φαίνεται ότι εξομαλύνεται κάπως αφού πλέον είναι ανοιχτές 6 από τις 9 σχολές. Οι σχολές που είναι ανοιχτές είναι των Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Ναυπηγών και Τοπογράφων. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο μεταξύ, σε έκτακτη συνεδρίασή της χθες αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν είναι αρμόδια να υποβάλει το διαβιβαζόμενο παραπεμπτήριο κατά του πρύτανη του ΕΚΠΑ στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Μάλιστα στηρίζει τον πρύτανη Θ. Πελεγρίνη αφού ζητάει από τον υπουργό να μην προχωρήσει στην πειθαρχική δίωξή του.

Οπως αναφέρει, καμία διάταξη νόμου δεν απονέμει τέτοια αρμοδιότητα στη Σύγκλητο. «Κατόπιν αυτών, επιστρέφεται ο φάκελος». Ειδικότερα η Σύγκλητος διαπιστώνει ότι από το παραπεμπτήριο έγγραφο «δεν προκύπτουν συγκεκριμένες παραβάσεις των καθηκόντων του πρύτανη ούτε καταγράφονται συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις αυτού που να συνιστούν πειθαρχικά αδικήματα, για τα οποία επιβάλλεται ή ενδείκνυται η αποχή από τα καθήκοντά του».

Με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής στο ΜΙΤ Δημήτρης Μπερτσιμάς απάντησε χθες το βράδυ στη φραστική επίθεση που δέχθηκε το πρωί το Συμβούλιο από τον πρύτανη Θ. Πελεγρίνη. Ο πρύτανης είχε παρομοιάσει τα μέλη του Συμβουλίου με την πέμπτη φάλαγγα του Φράνκο.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Οπως αναφέρει ο κ. Μπερτσιμάς, «ο κ. Πελεγρίνης πρωταγωνίστησε σε ανεύθυνες ενέργειες που είχαν πολύ σοβαρό κόστος τόσο για τους φοιτητές όσο και για το διδακτικό προσωπικό και έβλαψαν το έργο και το κύρος του ΕΚΠΑ και οι οποίες απαριθμούνται στην εκτενή ανακοίνωση του Συμβουλίου της 5ης/11/2013».

Προσθέτει επίσης ότι ο πρύτανης δεν προστάτευσε ούτε το διοικητικό προσωπικό που απεργεί, «διότι σήμερα έφθασε να διεκδικεί αυτό που εξ αρχής είχε ο ίδιος την ευθύνη να πράξει, δηλαδή τη σοβαρή και αντικειμενική αξιολόγηση του προσωπικού του Ιδρύματος. Αποκορύφωμα της ανεύθυνης στάσης του ήταν η εγκατάλειψη του Ιδρύματος εν μέσω διαπραγματεύσεων και της σοβαρότερης κρίσης στην ιστορία του, όπως ο ίδιος κατ’ επανάληψη έχει αναφέρει, για να παίξει θέατρο στο Παρίσι, τον Ιουλιανό τον Παραβάτη, παραβαίνοντας το ύψιστο των καθηκόντων του, εκείνο του πρύτανη του αρχαιότερου και εμβληματικότερου Πανεπιστημίου της Ελλάδας».

Σε άλλο σημείο ο κ. Μπερτσιμάς αναφέρει ότι ο κ. Πελεγρίνης επιχείρησε «επανειλημμένα να εμφανίσει το Συμβούλιο ως υποχείριο δυνάμεων που επιβουλεύονται το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Δεν σταμάτησε όμως εδώ, αλλά συνέχισε παρομοιάζοντας τους συναδέλφους του, μέλη του Συμβουλίου ως «Πέμπτη Φάλαγγα του Φράνκο»». Και συμπληρώνει: «Μόνον όποιος δεν είναι σε θέση να σκεφτεί ότι μπορεί να υπάρχει δράση, ανιδιοτελής και ανεξάρτητη, με γνώμονα το καθήκον και το δημόσιο συμφέρον, είναι δυνατόν να προβαίνει σε τέτοιους ισχυρισμούς και χαρακτηρισμούς, οι οποίοι απάδουν προς την ιδιότητα του ακαδημαϊκού δασκάλου και μάλιστα αυτού που φέρει δημόσιο αξίωμα».

Ακόμη, στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο καλεί εκ νέου το υπουργείο Παιδείας να αποκαταστήσει άμεσα τον κατάλογο των υπό διάθεση υπαλλήλων, ύστερα από σχολαστικό έλεγχο των υπηρεσιακών φακέλων τους.