Για «αυταρχισμό» και «σειρά» λαθών κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, ενώ δεν δίστασε να αποκαλέσει το Συμβούλιο Διοίκησης του Ιδρύματος… «Πέμπτη Φάλαγγα του Φράνκο». Παράλληλα τάχθηκε για πρώτη φορά ξεκάθαρα υπέρ της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων.

Αφού παρουσίασε τις θέσεις του μπροστά στα μέλη της Συγκλήτου, η οποία συνεδρίαζε μετά την παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος, ο κ. Πελεγρίνης εμφανίστηκε στην κατάμεστη αίθουσα τελετών, στα Προπύλαια. Δεκάδες διοικητικοί υπάλληλοι, μαζί με αλληλέγγυους φοιτητές και μέλη ΔΕΠ, είχαν συρρεύσει από νωρίς το πρωί εκεί για μια σειρά ομιλιών σχετικά με την απεργιακή κινητοποίηση.

Ο πρύτανης δήλωσε υπερήφανος για τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ. «Δίνουν το αίμα τους για να σώσουν τη σάρκα τους», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αισθάνεται «δέος» μπροστά στην απεργία των 13 εβδομάδων. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προσπάθειες αναθεώρησης του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια το 2007, αλλά και στον μετέπειτα «νόμο Διαμαντοπούλου», τον οποίο χαρακτήρισε «κατάπτυστο». Οι τοποθετήσεις του έγιναν δεκτές με χειροκροτήματα από τους παρευρισκομένους στην αίθουσα.
Ο κ. Πελεγρίνης ισχυρίστηκε ότι εάν προχωρήσουν τα μέτρα του υπουργείου Παιδείας θα ανοίξει ο δρόμος για είσοδο της Χρυσής Αυγής στο Πανεπιστήμιο. «Βεβαίως υπάρχουν φοιτητές που είναι χρυσαυγίτες, όπως και συνάδελφοι που είναι χρυσαυγίτες, αλλά είναι ως πρόσωπα. Δεν υπάρχει κίνηση, ρεύμα», είπε. «Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι εάν δεν προστατευθεί το δημόσιο Πανεπιστήμιο αυτή η διάβρωση που έχει υποστεί η κοινωνία από τον φασισμό μπορεί να περάσει μέσα σ’ εμάς». Πρόσθεσε δε ότι προτιμά ένα Πανεπιστήμιο με «ζωντανούς φοιτητές», ακόμα κι αν τον προπηλακίζουν όταν διαφωνούν.