Νέα δεδομένα στην αδιέξοδη μάχη που εξελίσσεται εδώ και σχεδόν δεκατρείς εβδομάδες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, βάζει η απόφαση του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου να παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος τον πρύτανη του Καποδιστριακού. Στην κίνηση του υπουργού, που δεν ανοίγει μεν το πανεπιστήμιο, αλλά εκπέμπει ισχυρό μήνυμα, αντέδρασε με ειρωνεία αργά χθες το βράδυ ο κ. Πελεγρίνης. Είναι η πρώτη φορά που πρύτανης παραπέμπεται στο Πειθαρχικό.

Ο «πρωταγωνιστής» των ημερών Θ. Πελεγρίνης παραπέμπεται «γιατί οι πράξεις και οι παραλείψεις του έθιξαν τη λειτουργία και το κύρος του Πανεπιστημίου», όπως ανέφερε ο υπουργός, σε μια ύστατη προσπάθεια να θέσει προ των ευθυνών του τον πρύτανη, με τελικό στόχο να ανοίξει το Πανεπιστήμιο.

Οπως εξηγεί στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Αρβανιτόπουλος, η παραπομπή έγινε διότι «ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνης σε αντίθεση με τους άλλους επτά Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων που επηρεάζονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας, κρατά το Ιδρυμα κλειστό με την απραξία του και την αδυναμία του να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συγκλήτου».

Ο κ. Πελεγρίνης αντέδρασε αργά το βράδυ και σε γραπτή του δήλωση με ειρωνικό ύφος σημείωσε: «Ευχαριστώ τον συνάδελφο καθηγητή και υπουργό Παιδείας για την υψηλή τιμή που μου έκανε να παραπέμψει στο πειθαρχικό συμβούλιο εν ενεργεία εκλεγμένο πρύτανη, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Αλλωστε, την παραπομπή μου αυτή, απεργάζονται καιρό τώρα, κύκλοι που επιδιώκουν τη διάλυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφήνω στην πανεπιστημιακή κοινότητα να αποφασίσει για την τύχη του πρύτανή της».

Ο υπουργός, πάντως, ξεκαθάρισε χθες ότι μοναδική προϋπόθεση για να συνεχίσει τον διάλογο με τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ είναι «αύριο το πρωί να είναι στις θέσεις εργασίας τους».

Η απόφαση του υπουργού για την παραπομπή του πρύτανη στο Πειθαρχικό ήρθε μετά το νέο αδιέξοδο στο Καποδιστριακό και το Μετσόβιο. Νωρίτερα χθες οι σύλλογοι των διοικητικών υπαλλήλων στο Καποδιστριακό και το ΕΜΠ είχαν αποφασίσει νέες απεργιακές κινητοποιήσεις: οι εργαζόμενοι του ΕΜΠ για σήμερα και αύριο και οι υπάλληλοι του ΕΚΠΑ για αύριο και μεθαύριο· είχαν ήδη πάρει απόφαση για απεργία και για σήμερα.

Παρά τη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Κυριακής στο υπουργείο Παιδείας οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν υποχωρούν από τις θέσεις τους.

Στη χθεσινή τους συνέλευση ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για όσα τους είπε ο υπουργός και αποφάσισαν να ζητήσουν να ανακληθεί η κοινή υπουργική απόφαση για τη διαθεσιμότητα, αλλά και να αρθούν άμεσα οι πειθαρχικές διώξεις για όσους δεν απογράφηκαν, να ξαναγίνει η διαδικασία της μοριοδότησης. Επιπλέον ζητούν να δεσμευτεί ο υπουργός Παιδείας Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με πολιτική απόφαση ότι θα γυρίσουν όλοι οι υπάλληλοι στις θέσεις τους.

n Σε απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο προχωρούν και οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ωστόσο εκεί τα μαθήματα γίνονται κανονικά. Με στάσεις εργασίας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο ΑΠΘ –και σ’ αυτό πραγματοποιούνται τα μαθήματα.

«Με πολιτική απόφαση»

Οπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» το μέλος του ΔΣ του συλλόγου προσωπικού του ΕΚΠΑ Ζαχαρίας Τριγάζης, «θέλουμε να καλυφθεί με πολιτική απόφαση αυτό που λέει ο υπουργός ότι θα γυρίσουν όλοι στις θέσεις τους». Ο κ. Τριγάζης είπε ακόμη ότι «εξηγήσαμε στον υπουργό πως αν δεν γυρίσουν όλοι οι διαθέσιμοι υπάλληλοι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο».