«Κλόουν της τάξης», «δεν δείχνει ενδιαφέρον για τίποτα», «ενοχλητικός»: Ηταν οι χαρακτηρισμοί που συνόδευαν τη διαγωγή του 15χρονου Τζον Λένον από τους καθηγητές του στο λύκειο στο Λίβερπουλ τη διετία 1955-1956. Αυτοί οι έλεγχοι του κακού μαθητή Λένον, που λίγα χρόνια μετά έμελλε, ως ακρογωνιαίος λίθος των Beatles, να ηγηθεί της μεγαλύτερης μουσικής επανάστασης του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, πουλήθηκαν περίπου 11.000 ευρώ ο καθένας σε διαδικτυακή δημοπρασία.

Σύμφωνα με τους ελέγχους ο Λένον είχε τιμωρηθεί γιατί «έσπρωχνε και τσακωνόταν» μέσα στην τάξη, έκανε «σαμποτάζ» ενώ σε μια περίπτωση τιμωρήθηκε δύο φορές σε μια ημέρα.

Οι έλεγχοι του μαθητή Λένον βρέθηκαν τυχαία μετά από περίπου 20 χρόνια, στη δεκαετία του ’70. Ενας καθηγητής που είχε κληθεί να αποτεφρώσει το περιεχόμενο αποθήκης του σχολείου, βρήκε τα αρχεία και τα κράτησε για ενθύμιο.

Μάλιστα όπως αποκαλύπτει το BBC έσκισε τις συγκεκριμένες σελίδες από το βιβλίο που κατέγραφαν τη διαγωγή των μαθητών, όταν είδε ο όνομα του Λένον, ο οποίος είχε ήδη γίνει γνωστός.