Σε οριακό σημείο βρίσκεται πλέον η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς από τη σημερινή ημέρα αναμένεται να κριθεί σε μεγάλο βαθμό αν τελικώς θα ανοίξει και πώς. Το κρίσιμο για τις εξελίξεις θα είναι το ποσοστό των υπαλλήλων που θα προσέλθουν σήμερα στη δουλειά τους και αν θα εμποδιστούν.

Χθες πάντως, υπήρξε πολύωρη, άτυπη, συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου με εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων, μέλη του Συμβουλίου του Καποδιστριακού, αλλά και της Συγκλήτου. Επισήμως, δεν ανακοινώθηκε τίποτα για τη συναντηση -διαψευδόταν ακόμη και ότι έγινε- ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι αναζητήθηκαν στη διάρκειά της τρόποι για να ανοίξει το Πανεπιστήμιο. Μάλιστα, αν αυτό δεν γινόταν σήμερα, η κυβέρνηση φερόταν αποφασισμένη να κάνει ό,τι θα είναι αναγκαίο για να λειτουργήσει το ΕΚΠΑ, μετά από τρεις μήνες λουκέτο.

Σημαντικό ποσοστό διοικητικών υπαλλήλων –περίπου οι μισοί –επέστρεψαν την Παρασκευή στις εργασίες τους με στόχο να συνεχιστεί ο διάλογος με το υπουργείο –με ανοιχτό πλέον το Πανεπιστήμιο –με την πρόθεση να έπρατταν το ίδιο και σήμερα. Το προεδρείο τους μάλιστα είχε προγραμματίσει έκτακτη γενική συνέλευση για σήμερα, προκειμένου να αποφασίσουν για τη συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων.

Εντούτοις, παρά τη διάθεση πολλών εργαζομένων να σταματήσουν να απεργούν και να επιστρέψουν στις δουλειές τους, η απεργιακή επιτροπή του ΕΚΠΑ χαρακτήρισε χθες απεργοσπαστικές τις κινήσεις του προεδρείου των εργαζομένων. Για σήμερα είχε καλέσει σωματεία, εργαζομένους από άλλους χώρους και φοιτητές να περιφρουρήσουν τα σημεία εισόδου στο Καποδιστριακό (Νομική, Προπύλαια, Ιατρική, Οδοντιατρική, ΤΕΦΑΑ και στις δύο εισόδους της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου) με στόχο να μην μπουν στα γραφεία τους όσοι θα ήθελαν να εργασθούν.

ΑΠΡΟΘΥΜΟΣ. Στο μεταξύ, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης έως αργά χθες το βράδυ εξακολουθούσε να εμφανίζεται απρόθυμος να ανταποκριθεί στην έκκληση, που του είχε απευθύνει σε τηλεφωνική επικοινωνία τους ο υπουργός Παιδείας, να καλέσει τους διοικητικούς υπαλλήλους να γυρίσουν στις εργασίες τους. Ο υπουργός μάλιστα προχώρησε σε σκληρή δήλωση, που ερμηνεύεται και ως ενδεικτική των προθέσεών του πλέον απέναντι στον πρύτανη του Καποδιστριακού. Στη δήλωσή του κάλεσε τον Θ. Πελεγρίνη «να προβεί πάραυτα σε δημόσια δήλωση και στις ενέργειες εκείνες που θα διασφαλίζουν το άμεσο άνοιγμα του Πανεπιστημίου και το δικαίωμα των εργαζομένων στην εργασία που παρεμποδίστηκε». Και πρόσθεσε στο ίδιο έντονο ύφος ότι ο πρύτανης «πρέπει να ασκήσει τα καθήκοντά του, όπως ο νόμος ορίζει, ώστε να μη θιγούν περαιτέρω το κύρος και οι λειτουργίες του Ιδρύματος».

Η δήλωση του υπουργού Παιδείας ακολούθησε την επιστροφή μεγάλου αριθμού διοικητικών υπαλλήλων στις εργασίες τους την περασμένη Παρασκευή. Με τον τρόπο αυτόν είχαν εκφράσει έμπρακτα –όπως σημείωσε στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του συλλόγου προσωπικού του Ιδρύματος Δημήτρης Σακκάτος –τη διαφωνία τους με την απόφαση της επεισοδιακής γενικής συνέλευσης για παράταση της απεργίας, που είχε γίνει την Πέμπτη.

Κόντρα. Η κόντρα της απεργιακής επιτροπής με το προεδρείο του συλλόγου προσωπικού του ΕΚΠΑ συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο σε πολύ υψηλούς τόνους. Η απεργιακή επιτροπή σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η απόφαση του προεδρείου για γενική συνέλευση σήμερα είναι παράνομη και κατήγγειλε το προεδρείο ότι «λειτουργεί ως απεργοσπαστικός μηχανισμός». Κάλεσε δε εργαζομένους να βρίσκονται σήμερα από το πρωί σε επτά σημεία του Πανεπιστημίου Αθηνών για να περιφρουρήσουν την απεργία.

Απεργία συνεχίζουν έως και αύριο και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ωστόσο, η κατάσταση στο Ιδρυμα είναι διαφορετική αφού σε 4 από τις 9 σχολές τα μαθήματα συνεχίζονται κανονικά. Μάλιστα την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας των εργαζομένων του Ιδρύματος με το υπουργείο σε πολύ καλό κλίμα.