Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την Παρασκευή το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά δυο βαθμίδες, από το C στο Caa3, διατηρώντας ταυτόχρονα σταθερή την προοπτική της οικονομίας της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επενδυτικού οίκου, η αναβάθμιση αντανακλά τον συνδυασμό πετυχημένων παρεμβάσεων και αποτελεσμάτων στους τομείς της οικονομίας και της δημοσιονομικής πολιτικής.

Αναφέρεται, συγκεκριμένα, η σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί στην πορεία εφαρμογής του σταθεροποιητικού προγράμματος παρά την υποτονική ανάπτυξη και την πολιτική αβεβαιότητα.

Ως αποτέλεσμα, αναμένεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κατορθώσει να πετύχει ή και να ξεπεράσει τον στόχο εξισορρόπησης του ισοζυγίου για το 2013, ώστε να καταγράψει πλεόνασμα κατά το 2014, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα σταθεροποίησης.

Καταγράφεται η βελτίωση της μεσοπρόθεσμης οικονομικής προοπτικής μέσω της περιοδικής ανάκαμψης της οικονομίας και της προόδου που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων.

Επίσης, σημειώνεται η αξιοσημείωτη μείωση του δημοσίου χρέους ως επακόλουθο της προηγηθείσας αναδιάρθρωσης και εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων του δημόσιου τομέα.