Αντίθετος στην πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης για την επέκταση της διάρκειας ζωής του «φρέσκου» γάλακτος πέραν των πέντε ημερών εμφανίστηκε χθες, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για ζητήματα κτηνοτροφίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Αθανάσιος Τσαυτάρης υπεραμύνθηκε της θέσης του, προβάλλοντας το ζήτημα της υγείας των καταναλωτών και κράτησε αποστάσεις και από την άλλη πρόταση για καθιέρωση πολλαπλού συστήματος «φρεσκότητας» ανάλογα με την ημερομηνία παραγωγής.

«Αν επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής στις εννέα ημέρες, μπορεί να έχουμε περισσότερα ζητήματα διασφάλισης της υγείας του καταναλωτή και να προκληθούν προβλήματα», υποστήριξε. Απαντώντας στο ότι στο εξωτερικό υπάρχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ανέφερε ότι στην Ελλάδα οι εδαφοκλιματικές συνθήκες και η διάρθρωση των παραγωγικών συστημάτων είναι τέτοια, που καθιστούν λιγότερο ασφαλή την επέκταση της διατηρησιμότητας του φρέσκου γάλακτος: «Την άποψή μου τη λέω δημόσια, με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο». Ο υπουργός ζήτησε από τους βουλευτές να συνειδητοποιήσουν ότι στην Ελλάδα το γάλα μεταφέρεται πολλές φορές σε γκιούμια και όχι σε ειδικές παγολεκάνες, σε θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου με τα φορτηγά να διανύουν αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων και πρόσθεσε πως αν η επέκταση γίνει δεκτή θα πρέπει να είναι βέβαιο ότι διασφαλίζεται ο καταναλωτής στις συγκεκριμένες συνθήκες του τόπου.

Πάντως ενστάσεις για την επέκταση της διατηρησιμότητας του φρέσκου γάλακτος εξέφρασαν όλες οι πτέρυγες της Βουλής. Μάλιστα βουλευτές ακόμα και από τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσαν τον υπουργό Ανάπτυξης να μην υποκύψει στις πιέσεις για την αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος.