Σε μια κόντρα περί «ηθικής» και «ανηθικότητας» στον χώρο της δημόσιας Υγείας εξελίχθηκε το πρωί της Παρασκευής η κοινή παρουσία στα τηλεοπτικά πλατό του Mega του υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα, και του αντιπροέδρου της ομοσπονδίας γιατρών του ΕΟΠΥΥ Γ. Χρονόπουλου.

Ο υφυπουργός μίλησε για «περίπου 700 γιατρούς» οι οποίοι έχουν εξωτερικά ιατρεία και είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και για τους οποίους θα ξεκινήσει η διαδικασία να διακοπούν οι συμβάσεις τους με τον οργανισμό, αλλά μόνο για τα εξωτερικά ιατρεία, όχι για τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ.

«Ηθικό θέμα υπάρχει γιατί δεν μπορεί το πρωί να διώχνεις τον ασφαλισμένο από τη μονάδα υγείας του ΕΟΠΥΥ και να τους λες ότι εγώ δεν σε δέχομαι επειδή απεργώ και το απόγευμα τον δέχεσαι στο ιατρείο του. Και να πληρώνεσαι από τον ΕΟΠΥΥ για αυτό» πρόσθεσε.

«Το βασικό είναι ότι είναι μια απεργία που πρέπει να σταματήσει. Σεβόμαστε τα δικαιώματα των γιατρών, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο να απεργούν. Αλλά από την άλλη είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα και τα δικαιώματα των πολιτών να έχουν πρόσβαση στον τομέα της υγείας και το φάρμακο. Με το δημόσιο σύστημα υγείας δεν μπορεί να παίζει κανείς, πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή. Και στο χώρο της υγείας πρέπει να υπάρχει μια συναίνεση, συνεννόηση και κατανόηση», τόνισε ο Αντώνης Μπέζας.

Από την πλευρά του ο Γ. Χρονόπουλος υποστήριξε ότι είναι «ανήθικο που ο ασφαλισμένος το απόγευμα πήγαινε στο γιατρό που έχει σύμβαση και από αύριο δεν θα την έχει. Τη σύμβαση την είχε ο γιατρός και πριν ένα μήνα και πριν ένα χρόνο. Όταν έγινε αυτή η σύμβαση ήμασταν αντίθετοι σαν ομοσπονδία και είχαμε συμβουλεύσει τους γιατρούς μας να μην προχωρήσουν στην υπογραφή της που αφορά μόνο 150 εξεταζόμενους κάθε μήνα, τους οποίους εσείς δεν τους πληρώνεται. Δηλαδή οι γιατροί που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για 150 άτομα κάθε μήνα τους πληρώνεται με καθυστέρηση έξι μηνών».

Ο αντιπρόεδρος των γιατρών μίλησε για απεργοσπαστικό μέτρο, αναφερόμενος στη διακοπή των συμβάσεων και σημείωσε ότι «δεν μας αγγίζει καθόλου αντίθετα η ομοσπονδία ευχαριστεί γιατί ήταν αίτημά μας να μην κάνουν οι γιατροί τα 150 άτομα μηνιαίως. Ποιου βλάπτεις ποιους μαχαιρώνει πισώπλατα; τους ασφαλισμένους. Εκεί είναι το ανήθικο».

Μίλησε για 1.500 γιατρούς που έκαναν συμβάσεις στην αρχή με τον ΕΟΠΥΥ και «τώρα έμειναν 700. Άνθρακες ο θησαυρός» είπε.

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο Αντ. Μπέζας λέγοντας ότι «ο τρόπος που προσεγγίζει ο κ. Χρονόπουλος δεν συνάδει με τον χώρο της υγείας. Κατευθύνεται τους γιατρούς σε λάθος δρόμο. Εμείς δεν πάμε να εκβιάσουμε κανέναν. Είπαμε ότι αυτό το οποίο γίνεται δεν είναι ηθικό και δεν είναι σωστό να γίνεται στο χώρο της υγείας. Δεν είναι σωστό και σταματάει. Δεν είναι εκβιασμός. Ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί με τα χρήματα των ασφαλισμένων και δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον ΕΟΠΥΥ όπως θέλουμε. Και αυτή ήταν μα χρησιμοποίηση του ΕΟΠΥΥ που δεν συνάδει με το χώρο της υγείας».

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας ο Αντ. Μπέζας τόνισε ότι «το βασικό και το μείζον είναι ότι εμείς προχωρούμε μια μεταρρύθμιση στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η μεταρρύθμιση αυτή συνίσταται στην ενοποίηση των δύο δημόσιων δομών των υπηρεσιών υγείας. Αναγκαστικά όταν πάμε σε μια μεταρρύθμιση πρέπει να πάμε σε μια αξιολόγηση προσωπικού και σε αξιολόγηση δομών».

Ο Γ. Χρονόπουλος έκανε λόγο για 2.500 απολύσεις γιατρών – ειδικοτήτων και κατηγόρησε τον κ. Μπέζα ότι οι συμβάσεις γιατρών που είχαν λήξει εδώ και καιρό ανανεώθηκαν μόλις άρχισε η απεργία.

«Η παράταση των συμβάσεων λόγω των θερινών τμημάτων της Βουλης ψηφίστηκε στη Βουλή πολύ αργά τον Οκτώβριο. Ανανεώθηκαν μέχρι 31/12 /2013 δεν έχει καμία σχέση με την απεργία είναι εντελώς τυχαία τα γεγονότα» υποστήριξε ο Αντ. Μπέζας.

«Παλεύουμε να σώσουμε την πρωτοβάθμια υγεία», τόνισε ο Γ. Χρονόπουλος. «Θέλουμε να μην απολυθούν αυτοί οι γιατροί να γίνει μεταρρύθμιση. Θέλουμε την αξιολόγηση. Εάν μεταφράζεται σε καρατόμηση δεν μπορούμε να συζητήσουμε εάν θα μας καρατομήσουν με γιαταγάνι ή με σπαθί».

Ο Αντ. Μπέζας απηύθυνε έκκληση να επιστρέψουν στις εργασίες τους οι γιατροί κα να μην δημιουργείται πρόβλημα διότι όπως είπε «εάν η κατάσταση συνεχιστεί θα εξετάσουμε και άλλο μέτρο. Δεν μπορεί να παίζει κανείς με την δημόσια υγεία».