Στην Αθήνα τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους της ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένας από τους οποίους θα διαδεχθεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όταν λήξει η θητεία του το φθινόπωρο του 2014. Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός ο οποίος θα διοργανώσει τη Διάσκεψη Κορυφής των Περιφερειών και των Πόλεων στις 7 και 8 Μαρτίου 2014.

Μέχρι τότε, υπολογίζει ο Γιάννης Σγουρός, όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα θα έχουν ορίσει τους υποψηφίους τους καθώς θα πλησιάζουν οι ευρωεκλογές του Μαΐου. Ηδη η Ευρωπαϊκή Αριστερά έδωσε πρόσφατα το χρίσμα στον Αλέξη Τσίπρα, για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ακούγεται ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, για την Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών ακούγεται το όνομα του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου και νυν Ευρωβουλευτή Γκι Φερχόφσταντ ενώ για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα οι μνηστήρες είναι ακόμη πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ.

«Το 2014 κλείνουν 20 χρόνια από την ίδρυση της Επιτροπής Περιφερειών που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα», δήλωσε ο κ. Σγουρός μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Γι’ αυτό ζητήσαμε να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη κορυφής στην Αθήνα η οποία συμπίπτει και με την ελληνική προεδρία της ΕΕ» το πρώτο εξάμηνο του 2014. «Θα συμμετάσχουν 800 μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών» – που είναι ένα γνωμοδοτικό όργανο της ΕΕ στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι των τοπικών και περιφερειακών αρχών από τους 28 της ΕΕ.

Τα χρήματα για τη διοργάνωση της διάσκεψης κορυφής προέρχονται κυρίως από την Επιτροπή των Περιφερειών _ που πληρώνει τα αεροπορικά εισιτήρια και τη διαμονή των συμμετεχόντων ενώ η περιφέρεια Αττικής θα καλύψει το κτίριο του συνεδρίου και τις μετακινήσεις των συνέδρων εντός της Αθήνας.

Από τα κυριότερα θέματα στην ατζέντα της διάσκεψης είναι να συζητηθούν τρόποι για να ενισχυθεί η συμμετοχή των ευρωπαίων πολιτών στις Ευρωεκλογές, οι οποίες τον Μάρτιο θα απέχουν μόλις δυο μήνες. «Η Ευρώπη πρέπει να κάνει τους πολίτες να αντιληφθούν όχι μόνο τον οικονομικό της ρόλο αλλά και τον πολιτικό», είπε ο κ. Σγουρός. Αλλο θέμα στην ατζέντα είναι πώς πρέπει να πορευτεί η Επιτροπή των Περιφερειών, καθώς και πώς θα ενισχυθεί η συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο.