Την αναστολή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα ζητά με απόφασή της η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που συνεδρίασε την Κυριακή.

Το πρωί της Δευτέρας συνεδριάζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Πάντως, τόσο οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ όσο και του ΕΜΠ εξήγγειλαν νέα 48ωρη απεργία για Δευτέρα και Τρίτη.

Στην απόφαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ επισημαίνεται ότι «με την εφαρμογή των πράξεων διαθεσιμότητας 399 διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος, και μάλιστα με τις αμφισβητούμενης εγκυρότητας δημοσιοποιήσεις ονομαστικών καταλόγων καταργούμενου και μοριοδοτούμενου προσωπικού, το Πολυτεχνείο αδυνατεί να λειτουργήσει» και ότι η Σύγκλητος «αδυνατεί να ανατάξει τις διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος υπό αυτές τις συνθήκες».

Στο μεταξύ, σειρά ερωτημάτων σχετικά με τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών μετά την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας έθεσε γραπτώς στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης κατά τη μαραθώνια συνάντησή τους το απόγευμα του Σαββάτου.

«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του. Το μείζον ζήτημα είναι να λειτουργήσει. Περιμένω απάντηση στα ζητήματα που έθεσα» τόνισε ο πρύτανης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Μεταξύ άλλων ζητείται να μην διωχθούν πειθαρχικά οι 172 διοικητικοί υπάλληλοι που δεν απογράφησαν και να διορθωθούν τα λάθη που, όπως υποστήριξε, έχουν γίνει στις λίστες των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Τόνισε τέλος, ότι θα θέσει όσα συζητήθηκαν με τον υπουργό στην κρίση των αρμόδιων οργάνων του πανεπιστημίου.

«Βούληση δική μου όσο και του υπουργού είναι να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο» κατέληξε, ενώ σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως το κλίμα δεν ήταν ποτέ κακό ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η πρώτη συνάντηση Αρβανιτόπουλου – Πελεγρίνη έγινε το πρωί και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Μετά τη συνάντηση Αρβανιτόπουλου-Πελεγρίνη, μετέβη εκτάκτως στο υπουργείο Παιδείας ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Σίμος Σιμόπουλος.

Στο μεταξύ, σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, ο οποίος αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Παράγοντες του υπουργείου Παιδείας χαρακτήρισαν τη συνάντηση, διάρκειας μιας περίπου ώρας, εποικοδομητική.

Την Παρασκευή ο υπουργός ΚωνσταντίνοςΑρβανιτόπουλος είχε συναντηθεί διαδοχικά με τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Σίμο Σιμόπουλο, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργο Παναγιωτάκη και τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Κωνσταντίνο Γάτσιο. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε καλό κλίμα.

Κλειστό το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Συμβολική αναστολή της διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, τη Δευτέρα, αποφάσισε και η έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ιδρύματος.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Συγκλήτου, «το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, από την αρχή του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, αντιμετωπίζει τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που επιβάλλουν την πλήρη αποδιοργάνωση της διοικητικής λειτουργίας του».

Η Σύγκλητος υποστηρίζει ότι η οριστική διαθεσιμότητα των 48 διοικητικών υπαλλήλων, σε συνδυασμό με την προηγούμενη προ ενός έτους διαθεσιμότητα άλλων 19 υπαλλήλων, πλήττει τις πιο καίριες και απαραίτητες δομές του Πανεπιστημίου, γεγονός που οδηγεί σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας του.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, με την απομάκρυνση από το ίδρυμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπαλλήλων Η/Υ, 15 στους 17 υπάγονται σε διαθεσιμότητα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα βρίσκεται σε αδυναμία να διεκπεραιώσει σημαντικές διοικητικές λειτουργίες, όπως εγγραφές φοιτητών, επιλογές μαθημάτων, διανομή συγγραμμάτων, μισθοδοσίες.

«Η αποχώρηση πολλών διοικητικών υπαλλήλων από γραμματείες των Τμημάτων και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες, θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων» σημειώνεται.

Επίσης, αναφέρεται ότι με τη διαθεσιμότητα του συνόλου των υπαλλήλων φύλαξης, των υπαλλήλων του τεχνικού κλάδου και των υπόλοιπων κατηγοριών του προσωπικού, δημιουργείται μια σειρά από αδυναμίες φύλαξης και συντήρησης των υποδομών του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με τη Σύγκλητο, όλες οι παραπάνω δυσμενείς και καταστροφικές συνέπειες αναμένεται να ενταθούν από την τρίτη, κατά σειρά περικοπή, κατά 15% του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που από 17 εκατ. ευρώ το 2010 θα καταλήξει το 2014 σε 6 εκατ. ευρώ.

«Ο συνδυασμός όλων αυτών των δυσμενών εξελίξεων για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, οδηγεί το Ίδρυμά μας σε διάλυση και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ιδιωτικοποίηση» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Επιτροπή «διαιτητών» όρισε το ΕΚΠΑ

Την Παρασκευή η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής «διαιτητών» μεταξύ πανεπιστημίων και κυβέρνησης.

«Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών εκφράζει για άλλη μία φορά τη σταθερή θέση της να επαναλειτουργήσει πλήρως το Ίδρυμα» τονίζεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Όπως αναφέρεται, συγκροτείται επιτροπή υπό τον Πρύτανη, από τα μέλη της Συγκλήτου, Θόδωρο Φορτσάκη Πρόεδρο της Νομικής Σχολής, Θάνο-Μελέτη Δημόπουλο Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής και Ελένη Καραμαλέγκου Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας, προκειμένου «να απευθυνθεί στον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, έτσι ώστε με παρέμβασή τους να οριστεί διαμεσολαβητής που θα συζητήσει με τα δύο μέρη προς άρση του απόλυτου αδιεξόδου και με σκοπό να λειτουργήσει το Ίδρυμα με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο προς το συμφέρον του Πανεπιστημίου και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα».

Παράλληλα, η Σύγκλητος σημειώνει ότι «με την εφαρμογή των πράξεων διαθεσιμότητας 399 διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος, και μάλιστα με τις αμφισβητούμενης εγκυρότητας δημοσιοποιήσεις ονομαστικών καταλόγων καταργούμενου και μοριοδοτούμενου προσωπικού, το Πολυτεχνείο αδυνατεί να λειτουργήσει» και σημειώνει πως «υπό αυτές τις συνθήκες αδυνατεί να ανατάξει τις διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος».

«Τα μέλη της Συγκλήτου εμμένουν στην απόφασή τους να θέσουν στη διάθεση του Πρύτανη τις παραιτήσεις τους, παρά την άρνηση του Πρύτανη να τις αποδεχθεί» καταλήγει το κείμενο.