Αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδιάστηκαν όταν ξέσπασε ο εμφύλιος ανάμεσα στους Β. Μουλόπουλο και Π. Τατσόπουλο. Η συνέχιση ωστόσο της αντιπαράθεσης αναδεικνύει το βαθύτερο πρόβλημα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης:από τη μια πλευρά υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι η πολυφωνία είναι «πλούτος και δύναμη», και από την άλλη οι «σκληροπυρηνικοί θεματοφύλακες» της ηγετικής ομάδας, οι οποίοι θεωρούν πως όσο το κόμμα «βλέπει» την εξουσία τόσο πρέπεινα μπουν περιορισμοί στη δημόσια έκφραση

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ο βουλευτής που εξόργισε τη μισή Κουμουνδούρου

Το ρεπορτάζ στην περίπτωση του βουλευτή της Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα κενό. Τι ειπώθηκε ψιθυριστά μεταξύ του Πέτρου Τατσόπουλου και του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, κατά την διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την περασμένη Τρίτη;

Πάντως έπειτα από αυτήν τη συνομιλία ο βουλευτής βγήκε ανακουφισμένος από την αίθουσα της Βουλής. Και μετά άρχισε τις – κατά την εφημερίδα «Αυγή» – «συνεχιζόμενες παραστάσεις» στα κανάλια, που τόσο ενόχλησαν την Κουμουνδούρου.

Το επόμενο κρίσιμο ερώτημα θα μπορούσε να είναι: ποια Κουμουνδούρου ενοχλήθηκε; Γιατί διαφορετικό είναι να ενοχλήθηκε ο έβδομος όροφος, όπου το γραφείο Τσίπρα, και διαφορετικό ο τρίτος, όπου εδρεύει το γραφείο Τύπου. Ακόμα πιο διαφορετικό να ενοχλήθηκε η Αγίου Κωνσταντίνου (δίπλα στον κινηματογράφο Star) όπου και τα γραφεία της εφημερίδας «Αυγή».

Ο Πέτρος Τατσόπουλος δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Μπήκε στο ψηφοδέλτιο της Β’ Αθηνών και εξελέγη με τις ευλογίες του κ. Τσίπρα που ήθελε στο κόμμα να υπάρχει μια ελεύθερη φωνή ενός δημοφιλούς συγγραφέα.

Η άνεση στην εκφορά του δημόσιου λόγου όμως ενίοτε γυρνάει μπούμερανγκ. Από αυτήν την άποψη ο συγγραφέας ο οποίος δέχτηκε τα υβριστικά πυρά του Βασίλη Μουλόπουλου, απεδείχθη ιδιαίτερα απρόσεχτος όταν είπε πως «έχει πηδήξει τη μισή Αθήνα». Η υπερβολή της φράσης είχε ως στόχο να απαντήσει στις μπηχτές που έριχναν χρυσαυγίτες για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Ομως ο κομπασμός του βουλευτή χτύπησε κατευθείαν στην καρδιά της συριζαϊκής ευαισθησίας.

ΑΘΥΡΟΣΤΟΜΙΕΣ. Αλλά τα χειρότερα δεν είχαν έρθει ακόμα. Σε μια εποχή που η Κουμουνδούρου φλέρταρε με τον Πάνο Καμένο, ο κ. Τατσόπουλος έβαλε «πάγο» στο ειδύλλιο. Μάλιστα είπε πως αν συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με δεξιούς λαϊκιστές (τύπου Ψωμιάδη) στις δημοτικές εκλογές, ο ίδιος θα φύγει. Μίλησε ακόμη για την ανάγκη να ανοίξει διάλογος με τους 58 και γενικά τον μεταρρυθμιστικό χώρο του ΠαΣοΚ. Κι όλα αυτά τα έκανε και από τον «επάρατο» Βήμα FM. Ακόμη ο Τατσόπουλος μπήκε στο μάτι της Κουμουνδούρου αποδοκιμάζοντας τα κορυφαία στελέχη του κόμματος που θεωρούν όποιον δεν είναι μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ a priori πουλημένο και σε εντεταλμένη υπηρεσία.

Αρκετοί ήταν πάντως αυτοί που χαμογελούσαν όταν – για παράδειγμα – παρομοίασε με τον «Μαθουσαλίξ με την ξανθιά θεογκόμενα» τον «ενοχλητικό για την Κουμουνδούρου» Μανώλη Γλέζο, τις μέρες που ο τελευταίος μιλούσε για την ανάγκη να μη μεταβληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε «μαντρί», να μη γίνει προσωποπαγές, αρχηγικού τύπου κόμμα και επισήμαινε πως «δεν πείθει τον κόσμο για την εναλλακτική του πρόταση». Τότε όμως δεν εμφανίστηκε κανένα «σατιρικό» κείμενο εναντίον του στην εφημερίδα «Αυγή» – ο κ. Γλέζος εκείνες τις ημέρες τους ήταν σαφώς πιο ενοχλητικός.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο τιμωρός του βαθέος κόμματος

Ο Βασίλης Μουλόπουλος δύσκολα θα μπορούσε να μαντέψει τη συνέχεια όταν έγραφε το άρθρο για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Τατσόπουλο στην εφημερίδα «Αυγή». Ο ίδιος, ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του δημοσιογραφικού οργάνου του κόμματος, χαρακτήριζε στο «υστερόγραφο» το – ιδιαίτερα επιθετικό – κείμενο ως «σατιρικό».

Η συμμετοχή του στον επικοινωνιακό «καφέ» του κόμματος – μαζί με τον διευθυντή της «Αυγής», τον υπεύθυνο επικοινωνίας Ανδρέα Καρίτζη, τον εκπρόσωπο Τύπου Πάνο Σκουρλέτη και τον αναλυτή-δημοσκόπο Χριστόφορο Βερναρδάκη –, εκεί όπου αποφασίζεται, μεταξύ άλλων, «με ποιους είναι και με ποιους δεν είναι» το κόμμα, φαίνεται πως αποτελεί ανθυπολεπτομέρεια. Οπως και ότι ο ίδιος στην προηγούμενη Βουλή ήταν όχι απλά μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Ο κ. Μουλόπουλος είναι έμπειρος παίκτης – το μαρτυρά η πολυετής θητεία του στο «Βήμα» ως διευθυντή σύνταξης. Σίγουρα ήξερε τι κάνει όταν έγραψε: «Οταν ο Πέτρος, που πάει παντού (εδώ πάει ένα καλό σατιρικό σκίτσο που να τον παρουσιάζει ως βιζιτού), δήλωνε “είμαστε όλοι χρυσαυγίτες” έκανε μια ιδιοφυή πολιτική κίνηση που οι μαοσταλινικοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσαν να κατανοήσουν: έκανε τη μεγάλη υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών, έβαλε τη βάση για ένα παλλαϊκό μέτωπο σωτηρίας της χώρας χωρίς αποκλεισμούς. Κάθε κόμμα θα πρέπει να έχει τον γελωτοποιό του. Η ΝΔ έχει τον Αδωνη, το ΠαΣοΚ τον Πάγκαλο κι εμείς τον Τατσόπουλο».

Στη συνέχεια ο ίδιος ο σατιρικός σχολιογράφος αναγκάστηκε να ομολογήσει, μέσω νέου σημειώματος στην «Αυγή», ότι ο Τατσόπουλος δεν είχε ποτέ πει τη φράση περί χρυσαυγιτών που του αποδιδόταν.

Ο Μουλόπουλος του «σατιρικού» κειμένου στην «Αυγή» δεν έχει σχέση με τον βουλευτή Επικρατείας Μουλόπουλο. Μιλώντας στον «Δρόμο της Αριστεράς», το 2009, υπογράμμιζε με έμφαση ότι το πρώτο πρώτο πράγμα που πρέπει να αλλάξει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το εξής: «Να διαμορφώσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Να μη βλέπουμε με καχυποψία ο ένας τον άλλο, ακόμη κι αν διαφωνούμε. Πιστεύω ότι οι διαφωνίες είναι θεμιτές, αναπόφευκτες και πρέπει να εκφράζονται ελεύθερα…».

Μήπως τον ενόχλησε το ότι ο Πέτρος Τατσόπουλος βγαίνει κάθε Πέμπτη στον Βήμα FM, που ανήκει στον ΔΟΛ;

O TEMPORA. Πάντως ο ίδιος ο Βασίλης Μουλόπουλος δεν ήταν πάντα τόσο εχθρικός απέναντι στα ΜΜΕ. Μάλιστα, με άρθρο του στο «Βήμα», στις 26/6/2009, αρθρογραφούσε υπέρ της ανάγκης η τότε κυβέρνηση να… βοηθήσει τα ΜΜΕ! «Η κρίση στα μίντια είναι δραματική», έγραφε. «Χάνουν εδώ και χρόνια συνεχώς: κυκλοφορία, αναγνώστες, χρήματα, διαφήμιση. Η κυβέρνηση σώζει τράπεζες, αντιπροσώπους αυτοκινήτων, ξενοδόχους, αλλά όχι εφημερίδες. Οι 450 εργαζόμενοι στον “Ελεύθερο Τύπο” (αλλά και οι εκκαθαρίσεις σε ΑΝΤ1, Ξένιο, “Εξπρές” κ.λπ.) την αφήνουν παγερά αδιάφορη. Και όμως η σωτηρία των μίντια, λένε όλοι, είναι υπόθεση δημοκρατίας».