Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο εξασφάλισε, για πρώτη φορά, συνέντευξη με κρατούμενο του Γκουαντάναμο, ο οποίος περιγράφει εφιαλτικές συνθήκες κράτησης στην «αόρατη φυλακή» που παραμένει ουσιαστικά πέραν κάθε ελέγχου.

Ο σαουδαραβικής καταγωγης Σακέρ Αμέρ, ο τελευταίος Βρετανός στη φυλακή, μιλά για συμπεριφορά που αρμόζει σε ζώα και όχι ανθρώπους και καλεί τη διοίκηση του Γκουαντάναμο «να πει την αλήθεια ή να μας αφήσει να πεθάνουμε».

Ο Αμέρ μίλησε στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS. Όπως υποστηρίζει ο βρετανικός Guardian, πιθανότατα ο μοναδικός λόγος για τον οποίο έφτασε στη δημοσιότητα η μαρτυρία του ήταν το κόστος που θα είχε η παρέμβαση στο πρόγραμμα ενός από τα μεγαλύτερα αμερικανικά κανάλια.

«Πείτε στον κόσμο την αλήθεια, έχουμε κουραστεί» λέει ο Αμέρ, συνεχίζοντας: «Είτε αφήστε μας να πεθάνουμε με γαλήνη, είτε πείτε την αλήθεια στον κόσμο, ανοίξτε αυτό το μέρος και αφήστε τον κόσμο να ακούσει τι συμβαίνει».

«Δεν μπορείς να περπατήσεις ούτε μισό μέτρο χωρίς να είσαι δεμένος με αλυσίδες» είπε, μεταξύ άλλων, ο Αμέρ. «Είναι αυτή αντιμετώπιση ανθρώπων; Έτσι συμπεριφέρονται στα ζώα» ξέσπασε.

Ο Αμέρ βρίσκεται στο Γκουαντάνμο από το 2002 χωρίς καν να του έχει απαγγελθεί κατηγορία, ενώ ο ίδιος καταγγέλλει ότι είχε επίσης βασανιστεί και στη διαβόητη φυλακή Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει γύρω από την υπόθεση, είχε θεωρηθεί, ήδη από τότε που βρισκόταν στο Λονδίνο, στέλεχος της Αλ Κάιντα.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα καλέσει την Ουάσινγκτον να απελευθερώσει τον Αμέρ και να του επιτρέψει να γυρίσει στη Βρετανία.