Ο απόλυτος παραλογισμός επικρατεί πλέον στους χώρους που θεωρητικά αποτελούν τα προπύργια της λογικής σκέψης, το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο της Αθήνας.

Η Δικαιοσύνη παρενέβη χθες –έπειτα και από αίτημα του υπουργού Παιδείας –με όλους τους πιθανούς τρόπους στο ζήτημα αλλά τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά και η απεργία των διοικητικών συνεχίζεται τουλάχιστον έως και αύριο. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δεν αγνοούν τη δικαστική απόφαση επικαλούμενοι διάφορα τεχνικά ζητήματα, όπως το ποιος κηρύσσει την απεργία και ποια είναι τα αιτήματα, για να καταλήξουν ότι δεν τους εμποδίζει να συνεχίσουν. Ομως οι απεργοί πληρώνονται καθώς οι γραμματείες είναι κλειστές και δεν μπορούν να δοθούν στοιχεία για το ποιοι απεργούν.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΕΤΑ. Ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε χθες ερωτηθείς σχετικά (στον ραδιοσταθμό Βήμα Fm) ότι τα χρήματα θα περικοπούν μεν, αλλά όταν… θα δουλεύουν, διαφορετικά, πρυτάνεις που τυχόν δεν φροντίσουν να κάνουν τις απαραίτητες διοικητικές πράξεις για την περικοπή «θα παραπεμφθούν για παράβαση καθήκοντος».

Εξάλλου, ο Κων. Αρβανιτόπουλος τηλεφώνησε χθες στον Θεοδόση Πελεγρίνη μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου για την απεργία και του ζήτησε επιτακτικά να «σηκώσει την μπάρα» (εννοώντας αυτή με την οποία κλείνει η Πανεπιστημιούπολη) και να λειτουργήσει το Ιδρυμα, τονίζοντάς του ότι έχει σοβαρές ευθύνες. Αποτέλεσμα δεν υπήρξε.

Εξαίρεση στο λουκέτο αποτελούν τρεις σχολές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Πολιτικών, Χημικών και Μηχανολόγων Μηχανικών) όπου ξεκίνησαν χθες μαθήματα για τους πρωτοετείς χωρίς καμία παρεμπόδιση και με μεγάλη συμμετοχή φοιτητών και εξετάσεις εξαμήνου για τους υπολοίπους, αλλά χωρίς διοικητικές πράξεις. Αντίθετα, οι υπόλοιπες σχολές του ΕΜΠ και ορισμένες (7-8) στο Πανεπιστήμιο Αθήνας παραμένουν υπό κατάληψη, ενώ σε όσες δεν έχουν κατάληψη τα μαθήματα παρεμποδίζονται από τους διοικητικούς. Παράλληλα, οι διοικητικοί απεργούν και σε Αριστοτέλειο, Πάτρα και Ιωάννινα, χωρίς όμως να παρεμποδίζουν εκεί τα μαθήματα. Μάλιστα χθες η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε και διενέργεια εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών από 25 Νοεμβρίου έως 13 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν αποφασίζει επιστράτευση των υπαλλήλων φοβούμενη μήπως πυροδοτηθεί αλυσιδωτή αντίδραση και φουντώσουν καταλήψεις και απεργίες και σε άλλα πανεπιστήμια, ούτε όμως η Αστυνομία επεμβαίνει παρά τις δικαστικές αποφάσεις και την παραβίασή τους, καθώς η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι τόσο έντονα που μια σπίθα θα μπορούσε να προκαλέσει ισχυρές εκρήξεις.

Στο πεδίο του εντυπωσιασμού, η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης ακολούθησε χθες το παράδειγμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών και παραιτήθηκε… μη παραιτούμενη, δηλαδή έθεσε παραιτήσεις στη διάθεση του πρύτανη Ι. Μυλόπουλου ο οποίος, όπως και ο Θ. Πελεγρίνης, ζητεί συνάντηση και διάλογο με τον Κων. Αρβανιτόπουλο, ώστε να έχει ο πρύτανης όπλο για την πίεση προς την Πολιτεία να επανεξετάσει την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΡΙΑ. Παράλληλα, πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες ότι οι λίστες μοριοδότησης που δημοσιοποίησε το ΑΣΕΠ περιέχουν σοβαρά λάθη, μέχρι και παραποιημένα στοιχεία. Συγκεκριμένα, εκτός από τους ίδιους τους υπαλλήλους που μιλούν για λάθη, στο Πολυτεχνείο υπάρχει καταγγελία ότι πλήθος υπαλλήλων που προσλήφθηκαν με τα προεδρικά διατάγματα Παυλόπουλου ή Β. Παπανδρέου (δηλαδή εκτός ΑΣΕΠ) μοριοδοτήθηκαν με 20 επιπλέον μόρια, καθώς δηλώθηκε ψευδώς ότι προσλήφθηκαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ. «Σώζουν με πλαστογραφίες τους ημετέρους, τις κλίκες, την οικογενειοκρατία εις βάρος των εντίμων και μη διαπλεκόμενων» έλεγε υπάλληλος του ΕΜΠ.

Για το θέμα των λαθών, μάλιστα, το ΑΣΕΠ διευκρίνισε χθες ότι όσοι διοικητικοί υπάλληλοι επιθυμούν να υποβάλουν «αίτηση θεραπείας» γιατί διαπιστώνουν λάθος στοιχεία, θα πρέπει άμεσα και πριν επιληφθεί των πινάκων η αρμόδια τριμελής επιτροπή που έχει ορισθεί από το υπουργείο Παιδείας για το θέμα να υποβάλουν στο ΑΣΕΠ την αίτησή τους συνοδευόμενη από δικαιολογητικά.