Θα μπορούσε ο Πάπας Φραγκίσκος να γίνει το επόμενο θύμα της Μαφίας; Σύμφωνα με τον ιταλό εισαγγελέα Νικόλα Γκράτερι, διώκτη της εγκληματικής οργάνωσης στην Καλαβρία, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό. Ο νέος Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, επισήμανε σε συνέντευξή του ο ιταλός δικαστικός λειτουργός, ενοχλεί με τη ρητορική του. «Ο Πάπας Φραγκίσκος δημιουργεί οπωσδήποτε εμπόδια για τις διάφορες μαφίες, διότι καυτηριάζει σε κάθε ευκαιρία τη διαφθορά, την πρωτοκαθεδρία του χρήματος, τη διακίνηση ναρκωτικών», δήλωσε ο Γκράτερι στην εφημερίδα «Ιλ Φάτο Κουοτιντιάνο». Αλλά πέρα από τα λόγια φαίνεται ότι ενοχλούν και οι πράξεις. Η προσπάθεια του Ποντίφικα να «καθαρίσει» το Βατικανό από τις αμαρτίες του έχει προκαλέσει νευρικότητα στους «επιχειρηματίες» της Μαφίας που συνεργάζονται με διεφθαρμένους ιερωμένους. «Ο Πάπας Φραγκίσκος κατεδαφίζει τα κέντρα οικονομικής εξουσίας στο Βατικανό», εξήγησε ο εισαγγελέας.

Η αναστάτωση που προκλήθηκε στον καθολικό κόσμο από τις δηλώσεις του Νικόλα Γκράτερι υποχρέωσε στη συνέχεια τον εισαγγελέα να ανασκευάσει. Με νέα συνέντευξη στο πρακτορείο Ρόιτερ διέψευσε τα περί κινδύνου δολοφονίας, επανέλαβε όμως ότι ο Πάπας έχει εξοργίσει τους νονούς της Μαφίας. Κίνδυνος δεν υπάρχει αφού «η Μαφία έχει ανάγκη την υποστήριξη των κατοίκων μιας περιοχής για να μπορεί να την ελέγχει και επομένως έχει κάθε συμφέρον να δείχνει ότι είναι κοντά στην Εκκλησία. Από την άλλη πλευρά όμως, ο Φραγκίσκος έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας συμβιβασμός με εκείνους που εκβιάζουν και δολοφονούν.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΜΕ ΡΑΣΑ. Ο βασικός σύνδεσμος της Μαφίας με την Εκκλησία είναι οι τοπικοί ιερείς. Η δική τους υποταγή είναι ένας τρόπος να δείξουν στην κοινή γνώμη ότι αναγνωρίζεται η εξουσία τους. Επειτα, ο θρησκευτικός συμβολισμός είναι έντονα παρών στο οργανωμένο έγκλημα και ειδικά στην Ντράγκετα –τη μαφία της Καλαβρίας. Η τελετή μύησης στην οργάνωση αποκαλείται «βάπτιση», ενώ κατά τη διάρκειά της το υποψήφιο μέλος κρατάει τη φλεγόμενη εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ καθώς δίνει τον όρκο της τυφλής αφοσίωσης. Ακόμη και το ετήσιο «συνέδριο» της οργάνωσης φιλοξενείται σε έναν τόπο προσκυνήματος που βρίσκεται σε ύψος 860 μέτρων στο όρος Ασπρομόντε.

Παρά τα θρησκευτικά τους διαπιστευτήρια, οι μαφιόζοι άκουσαν τον περασμένο Μάιο τον Πάπα να τους καλεί να μετανοήσουν. «Η σκέψη μου βρίσκεται στους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που υποφέρουν στα πλοκάμια της Μαφίας», είχε δηλώσει τότε. «Οι μαφιόζοι δεν μπορούν να μετατρέπουν τους αδελφούς μου σε σκλάβους», είχε προσθέσει. Την περασμένη Δευτέρα, ο Πάπας εξαπέλυσε έναν νέο φιλιππικό κατά της Μαφίας. «Η Μαφία που κάνει επενδύσεις και ξεπλένει χρήμα είναι η Μαφία που έγινε πλούσια από τη συμβίωση με την Εκκλησία».

Οι μαφιόζοι προσεύχονται προτού πατήσουν τη σκανδάλη. Ζητούν από την Παναγία να τους βοηθήσει

Νικόλα Γκράτερι,

ιταλός εισαγγελέας