Απρόθυμοι να επιτρέψουν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων περισσότερες Κυριακές τον χρόνο εμφανίζονται οι αντιπεριφερειάρχες στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Πάτρα και η Λάρισα οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών δεν προχώρησαν περισσότερο από τις επτά Κυριακές που ορίζει ο νόμος για τη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων, ενώ σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα η επέκταση σε περισσότερες Κυριακές περιορίστηκε για μεν τη Θεσσαλονίκη σε τρεις επιπλέον Κυριακές (τελευταία του χρόνου και δύο στη διάρκεια της ΔΕΘ) ενώ στα Ιωάννινα σε μία επιπλέον, την τελευταία του χρόνου.

Καθοριστικό ρόλο, όπως φαίνεται από τις αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών, έπαιξε ο τουριστικός ή μη χαρακτήρας μιας περιοχής και για τον λόγο αυτόν παρατηρούνται εξαιρέσεις από τον γενικό κανόνα, όπως για παράδειγμα στη Λάρισα όπου επιπλέον Κυριακές θα λειτουργούν μόνο καταστήματα στην παραλιακή ζώνη και στον Τύρναβο μία επιπλέον Κυριακή, αυτή της Αποκριάς. Σε άλλες περιοχές πάλι έχουν ληφθεί υπόψη, εκτός από τον τουριστικό χαρακτήρα, και οι ιδιαιτερότητες της σύνθεσης του πληθυσμού. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης, όπου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και τις δύο Κυριακές που προηγούνται των δύο ετήσιων θρησκευτικών εορτών των μουσουλμάνων.

Συνολικά πάντως, από τις 57 αποφάσεις οι 37 επιτρέπουν σε συγκεκριμένες περιοχές τη λειτουργία των καταστημάτων επιπλέον Κυριακές. Αντίθετα, 20 αντιπεριφερειάρχες αποφάσισαν να μην επιτρέπουν σε κανέναν το προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, πέραν των 7 που ορίζει ο νόμος.