Το ζήτημα του φόρου των ακινήτων πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της συνολικής ρύθμισης για το εθνικό φορολογικό σύστημα, καθώς επιδίωξη είναι να «φτάσουμε κάποια στιγμή ως κοινωνία σε ένα ολοκληρωμένο, σταθερό, απλό φορολογικό» σύστημα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με αντιπροσώπους των επαγγελματιών, της αγοράς και των ιδιοκτητών, για το θέμα των επαγγελματικών μισθώσεων.

«Κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους παραγωγικούς φορείς. Πήρα την πρωτοβουλία να τους καλέσω εδώ και να τους ακούσω ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης γιατί ήθελα να έχω μια άμεση αίσθηση του τι λένε οι ίδιοι. Είμαι αισιόδοξος γιατί βλέπω ότι υπάρχει περιθώριο συμφωνίας σε μια λύση κοινά αποδεκτή, δίκαιη, ισορροπημένη, αναπτυξιακή, που θα βοηθήσει την αγορά, θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας» είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Οι παραγωγικοί φορείς αναγνωρίζουν τη μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει χάρη και στις παρεμβάσεις της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να βελτιωθεί το σχετικό νομοσχέδιο. Θα ληφθούν υπόψη στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι παρατηρήσεις της κοινωνίας και της αγοράς» δήλωσε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε την ανάγκη για ένα «πραγματικά εθνικό φορολογικό σύστημα» και πρόσθεσε ότι, αν και αυτό είναι δύσκολο υπό την πίεση της κρίσης, τώρα πλέον βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο, ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση.

Τη διαφωνία του με το να εμπλέκεται η τρόικα στις επαγγελματικές μισθώσεις και ειδικά στην επαγγελματική στέγη, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει σαφέστατα να βελτιώσουμε το παρόν νομικό πλαίσιο αλλά όχι να το καταργήσουμε».

«Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι ο χρόνος είναι ακατάλληλος για να συζητάμε απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα στις ανάγκες της αγοράς, ούτε να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα στη χώρα. Μάλλον θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι κατά τη γνώμη του δεν υπήρξε καμία πρόοδος με τη σημερινή συνάντηση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, δήλωσε ότι «εμείς έχουμε αποδεχτεί σε όλες τις υπάρχουσες συμβάσεις να γίνει σεβαστή η 12ετία χωρίς όμως προεκτάσεις και 24 μηνιαία μισθώματα για αποζημίωση».

Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, «στις καινούριες μισθώσεις όπου κυρίαρχος είναι ο ενοικιαστής μία είναι η λύση που εγγυάται τα συμφέροντα όλων και να κινηθεί η αγορά: η Απελευθέρωση ώστε ό,τι συμφωνούν οι συμβαλλόμενοι αυτό να ισχύει, αυτό