Η αντίστροφη μέτρηση για τον 31ο Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας άρχισε με την Αφή της Φλόγας στον τύμβο του Μαραθώνα το μεσημέρι του Σαββάτου.

Μια σεμνή τελετή στον αρχαιολογικό χώρο του Μαραθώνα γεμάτη συμβολισμούς, την οποία διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και την σκηνοθετική επιμέλεια του Νίκου Γκεσούλη.

Κεντρική ιδέα της εκδήλωσης ήταν ότι οι άνθρωποι συσπειρώνονται γύρω από τον Τύμβο και κάνουν επίκληση στους πάτριους βωμούς αναζητώντας την ελπίδα ενόψει μιας έξωθεν απειλής, ενώ ως βασικό κείμενο χρησιμοποιείται ένα χορικό από τους Ηρακλειδείς του Ευριπίδη. Ο ημεροδρόμος (Λεωνίδας Αργυρόπουλος) ανάβει τη φλόγα και η ελπίδα επιστρέφει στα πρόσωπα των ανθρώπων.

Εκτός από το δρώμενο σε μουσική Γιάννη Ψειμαδά και χορογραφία Ναταλίας Στυλιανού, εφέτος συμμετείχε και η λυρική ερμηνεύτρια Αναστασία Ζαννή.

Επίσης η ομάδα του Νίκου Τουλιάτου «Ηχόδραση» έδωσαν στους πρώτους λαμπαδηδρόμους και απέδωσαν μια σύντομη σύνθεση την κορυφαία στιγμή που ο ημεροδρόμος φτάνει μπροστά στον βωμό για να τον ανάψει.

Πλέον ήρθε η ώρα για το αγωνιστικό κομμάτι, όπου από το πρωί της Κυριακής οι δρόμοι της Αθήνας θα πλημμυρίσουν από περίπου 30.000 δρομείς, που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν σε μια από τις διαδρομές του ΚΜΑ (Μαραθώνιος, 5χλμ., 10χλμ., δυναμικό βάδισμα, αγώνας για παιδιά), που διοργανώνει και φέτος ο ΣΕΓΑΣ με τη στήριξη της ΟΠΑΠ ΑΕ, της περιφέρειας και των εμπλεκόμενων Δήμων.

Η κλασική διαδρομή του μαραθωνίου είναι πρόκληση για 11.000 Ελληνες και ξένους επαγγελματίες και ερασιτέχνες δρομείς από δεκάδες χώρες του πλανήτη. Παράλληλα με τον διεθνή αγώνα θα γίνει και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών, με τη συμμετοχή των κορυφαίων Ελλήνων αθλητών.

Το σίγουρο είναι πως οι ελίτ δρομείς που ταξίδεψαν στην Αθήνα για τον αυριανό αγώνα, έχουν διάθεση να κυνηγήσουν όχι μόνο το ρεκόρ αγώνων, αλλά γιατί όχι και ένα σημαντικό ρεκόρ, αυτό της διαδρομής, που ανήκει στο Στέφανο Μπαλντίνι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 (με 2ωρ.10’55’’).

Ο Κενυάτης Ρέιμοντ Μπετ είναι μεν το γνώριμο πρόσωπο- άλλωστε είναι ο αθλητής που έχει κερδίσει δύο φορές στη διοργάνωση και κατέχει το ρεκόρ αγώνων με 2ωρ.11.35- αλλά δεν θα είναι μόνος του. Αντιθέτως, αν και έρχεται ξανά στον Κλασικό Μαραθώνιο με στόχο ένα ρεκόρ, έχει ισχυρούς αντιπάλους .

Στο δυνατό γκρουπ των Αφρικανών συμπεριλαμβάνεται ο επίσης Κενυάτης Πολ Κοσγκέι, γνώστης της διαδρομής αφού ήταν δεύτερος το 2012 και μάλιστα με το 2ωρ.12.20 που είχε σημειώσει είχε τερματίσει και εκείνος κάτω από το προηγούμενο ρεκόρ αγώνα.

Ο συμπατριώτης του Μπέλορ Γιάτορ από την άλλη είναι ένας δρομέας που έχει τρέξει τρεις φορές κάτω από 2ωρ.10.00 και αυτό το στοιχείο τον κάνει ιδιαίτερα απειλητικό, ενώ έχει κερδίσει δύο συνεχόμενες φορές τον μαραθώνιο του Ντίσελντορφ.

Οι γυναίκες δεν έχουν κάτι να ζηλέψουν, καθώς και σε αυτό τον αγώνα το επίπεδο είναι το υψηλότερο των τελευταίων χρόνων. Με την καλύτερη επίδοση θα σταθεί στην γραμμή της εκκίνησης η Νάνσι Τζόαν Ρότιτς από την Κένυα, καθώς το ρεκόρ της είναι 2 ώρες 33.56 και το σημείωσε αυτή τη χρονιά.

Από τις δρομείς που μπορούν να την κοντράρουν είναι η Μπαγιούς Αμπέμπε Σφέροου (Αιθιοπία) με φετινό 2 ώρες 36.16. Η Ευρώπη θα έχει τη δική της άξια εκπρόσωπο, την Ουκρανή Σβιτλάνα Στάνκο, με ρεκόρ 2ώρες 31.28, η οποία μάλιστα ξέρει καλά τη διαδρομή, αφού ήταν δεύτερη πέρυσι και τρίτη το 2010.

Από ελληνικής πλευράς ο Μιχάλης Παρμάκης είναι ο αθλητής που επικράτησε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα τόσο το 2012 όσο και το 2010. Ο αθλητής από την Κοζάνη έχει προετοιμαστεί κατάλληλα γι’ αυτό τον αγώνα με στόχο να κάνει τρεις τις νίκες του.

Παράλληλα θα προσπαθήσει να κυνηγήσει μια επίδοση που θα του εξασφαλίζει τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ζυρίχης. Με αξιώσεις θα πάρει μέρος στον αγώνα ο Χριστόφορος Μερούσης, δεύτερος στην περσινή διοργάνωση, αλλά και ο Κώστας Πούλιος με τον Γιώργο Καραβίδα.

Από την γραμμή της εκκίνησης δεν θα μπορούσε να λείπει ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος, νικητής της διοργάνωσης δύο φορές στο παρελθόν.

Στις γυναίκες, η περσινή νικήτρια Μάγδα Γαζέα φαίνεται πως θα έχει τον πρώτο λόγο. Η αθλήτρια της ΑΓΕ Ζακύνθου θα αγωνιστεί για δέκατη φορά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και μετράει δύο νίκες, τρεις δεύτερες θέσεις και τέσσερις τρίτες. Στην ίδια διοργάνωση μεταξύ άλλων έχουν δηλωθεί να πάρουν μέρος η Ντενίζ Δημάκη, η Δήμητρα Ιορδανίδου και η Μάγδα Καρίμαλη.

Αναλυτικά το αγωνιστικό πρόγραμμα της Κυριακής 10 Νοεμβρίου:

08.00 Αθήνα-Λεωφόρος Αμαλίας(Ύψος Αλέας Ζαππείου).

Αγώνας Δρόμου 5 χιλιομέτρων WIND

09.00 Μαραθώνας-Εγκατάσταση Ιστορικής Αφετηρίας Μαραθωνίου

Κλασικός Μαραθώνιος Δρόμος, Δυναμικό Βάδισμα

09.05 Αθήνα-Λεωφόρος Αμαλίας(Ύψος Αλέας Ζαππείου).

Αγώνας Δρόμου 10 χιλιομέτρων WIND

09.15 Δήμοι Μαραθώνιας Διαδρομής

Αγώνες Δρόμου Παιδιών των Δήμων της Μαραθώνιας διαδρομής

09.20 Αθήνα-Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας (Ύψος Βουλής)

Αγώνας Δρόμου Special Olympics Hellas 1000μ

10.45 Αθήνα-Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας (Ύψος Βουλής)

Αγώνας Δρόμου παιδιών 1000μ.