Οι μονομαχίες Ολυμπιακού-Σιένας, εξελίχθηκαν σε κλασικές τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα στα πλέι οφ στο δρόμο προς τα φάιναλ φορ του 2011 και του 2012.

Στο πρώτο πήγαν οι Ιταλοί που ξεπέρασαν το σοκ της συντριβής με 89-41 (!) και με μπρέικ απέκλεισαν την ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς από τη Βαρκελώνη.

Όμως ο «Ντούντα» και ο Ολυμπιακός πήραν την εκδίκησή τους την επόμενη χρονιά (επίσης με 3-1 και μπρέικ) στο δρόμο προς τον θρίαμβο της Πόλης.

Παράλληλα τα ντέρμπι των δύο ομάδων, συνεχίζονταν το καλοκαίρι με την μάχη για το αν τελικά ο Ολυμπιακός θα πάρει τον ΜακΚάλεμπ από τους Ιταλούς με τον Μινούτσι να ανεβάζει συνέχεια την τιμή και φυσικά το ντιλ να μην ολοκληρώνεται ποτέ.

Tο βράδυ της Παρασκευής όμως (21.30-ΔΤ) στο «Νέλσον Μαντέλα» της Φλωρεντίας (η Σιένα έχει μετακομίσει υποχρεωτικά εκεί λόγω έλλειψης αεροδρομίου στην πόλη της και ακαταλληλότητας του γηπέδου της) τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Οι Πρωταθλητές Ευρώπης θα μπουν στο γήπεδο αήττητοι (3-0) την ώρα που οι Ιταλοί (0-3) θα παίζουν το τελευταίο τους χαρτί για πρόκριση στο τοπ-16. Η κατάρρευση του τραπεζικού κολοσσού Μοντεπάσκι, που μάλιστα ολοκληρώνει και το χορηγικό πρόγραμμα προς την ομάδα το καλοκαίρι, έχει φέρει πολλά σύννεφα γενικότερα πάνω από την πόλη της Σιένα και φυσικά το μπάσκετ με τον γενικό διευθυντή της ομάδας Φερνάντο Μινούτσι να ψάχνει ήδη εναλλακτικές λύσεις.

Η ομάδα όμως είναι (και φαίνεται) εμφανώς επηρεασμένη από τα γεγονότα, έστω και αν ο πολυτιμότερος παίκτης της – επί επτά συναπτά έτη – πρωταθλήτριας Ιταλίας, Ντάνιελ Χάκετ αποφάσισε να παραμείνει και είναι φυσικά ο ηγέτης της.

Πάντως ο Ολυμπιακός δεν κοιτάει στο ελάχιστο τη βαθμολογία, όπως παραδέχτηκε και ο τεχνικός του Γιώργος Μπαρτζώκας κατά την αναχώρηση της ομάδας για την Φλωρεντία:

«Η ομάδα δεν πηγαίνει εκεί εφησυχασμένη λόγω του 3-0 που έχει έως τώρα. Ξέρουμε ότι η Σιένα παίζει με την πλάτη στον τοίχο μετά τις τρεις ήττες και αυτό την κάνει ακόμη πιο επικίνδυνη. Όμως οι παίκτες μας ξέρουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν, κόντρα σε μια πολύ ιδιαίτερη ομάδα που μπορεί να βάλει προπονητικά προβλήματα στον αντίπαλο. Οπότε δεν νομίζω να υπάρχει καμιά διάθεση να την υποτιμήσουν» τόνισε ο Έλληνας τεχνικός που θα έχει κανονικά στη διάθεσή του και τον Βασίλη Σπανούλη που ταξίδεψε με την ομάδα μετά το ελαφρύ διάστρεμμα που υπέστη στην προπόνηση της Τετάρτης.

«ο Βασίλης είναι καλύτερα και θα παίξει αφού δεν ήταν κάτι σοβαρό τελικά. Η εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς μας έδειξε πως με τόσα πολλά παιχνίδια και υποχρεώσεις, πάντα οι τραυματισμοί θα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Το θέμα είναι να έχουμε εναλλακτικές λύσεις και γενικά έχουμε ένα πολύ καλό τιμ που ετοιμάζει τους παίκτες όσο καλύτερα μπορεί» υπενθύμισε ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Μάντζαρης, ξεκαθάρισε ότι: «Θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι για 40 λεπτά, ιδιαίτερα στην άμυνα. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε χαμηλά το σκορ ενώ ξέρουμε πως το παιχνίδι της Σιένα περνάει αρκετά από τα χέρια του Χάκετ, οπότε θα πρέπει να μην του επιτρέψουμε να βρει ρυθμό.

Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι αφού η Σιένα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο χωρίς νίκη μετά τις τρεις πρώτες αγωνιστικές. Ουσιαστικά για αυτούς είναι ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου».

Οι Ιταλοί περιμένουν ένα μεγάλο ντέρμπι και όπως τονίζει ο 28χρονος Αμερικανός γκάρντ (με διαβατήριο από το Μαυροβούνιο) Τέιλορ Ρότσεστι:

«Θα είναι λάθος αν εστιάσουμε μόνο πάνω στον Σπανούλη. Ο Ολυμπιακός διαθέτει μια πραγματικά σπουδαία ομάδα και όποιος κι αν είναι στο παρκέ, πάντα βρίσκουν τρόπο να επιβάλουν το παιχνίδι τους. Εμείς για να τους αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να παίξουμε καλά σαν ομάδα».