Στη Βουλή προς κύρωση προωθείται εντός των αμέσως επόμενων ημερών η «Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας» (Host Government Agreement) για τον αγωγό TAP, που θα ξεκινά από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα και μέσω Αλβανίας θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία.

Η συμφωνία, που αφορά θέματα όπως καταβολή φόρων στο Δημόσιο, είχε υπογραφεί μεταξύ της κοινοπραξίας του TAP και της ελληνικής κυβέρνησης στα τέλη Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση της πρόκρισης του TAP, και εδώ και μήνες εκκρεμούσε η κύρωσή της από τη Βουλή.

Συμφωνία φιλοξενούσας χώρας έχει ήδη υπογράψει η Αλβανία, ενώ η Ιταλία, λόγω της πολύ μικρής διαδρομής που κάνει ο TAP στο έδαφός της, δεν χρειάστηκε να υπογραφεί κάτι παρόμοιο.

Η εταιρεία του TAP θα λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για το έργο προς το τέλος Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσει ανάλογη απόφαση από την κοινοπραξία που έχει αναλάβει να εκμεταλλευτεί το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ ΙΙ, το οποίο και θα τροφοδοτήσει τον αγωγό.

Στο μεταξύ η κοινοπραξία του TAP έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αποζημίωση των ιδιοκτητών ή ενοικιαστών της γης κατά μήκος του αγωγού, για τις ζημιές που θα υποστούν κατά τη διάρκεια κατασκευής και λειτουργίας του έργου.

Αποζημιώσεις προκαταβολικά σε 20-30.000 άτομα

Όπως είχε επισημάνει προ μηνός, ο υπεύθυνος της κοινοπραξίας για την Ελλάδα Ρίκαρντ Σκούφιας, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις, ωστόσο προτιμά να έλθει σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές προκειμένου η αποζημίωση να καθοριστεί με κοινή συμφωνία. Είχε επίσης τονίσει ότι οι αποζημιώσεις θα προκαταβληθούν στους πολίτες, θα δοθούν δηλαδή πριν την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού, το 2015.

Εκτιμάται ότι αποζημιώσεις θα δοθούν σε περίπου 20.000-30.000 άτομα που είτε κατέχουν είτε εκμεταλλεύονται τα αγροτεμάχια στη Βόρεια Ελλάδα απ’ όπου θα διέλθει το έργο.

Τόσοι εκτιμάται ότι είναι οι δικαιούχοι αποζημίωσης στην Ελλάδα, δεδομένου ότι σε κάθε ένα από τα περίπου 12.000 αγροτεμάχια από τα οποία υπολογίζεται ότι θα περάσει ο αγωγός, αναλογούν κατά μέσον όρο δύο ή και περισσότεροι ιδιοκτήτες.

Σε 11.000 υπολογίζονται τα αγροτεμάχια απ’ όπου θα διέλθει ο TAP στην Αλβανία και σε μόλις 250 από την Ιταλία, ενώ ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων και στις τρεις χώρες διέλευσης του αγωγού εκτιμάται σε 55.000 άτομα.