Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Κομισιόν για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου, το οποίο αναμένεται να εκτοξευθεί στο 8,3% του ΑΕΠ το 2013, από 6,4% που ήταν το 2012.

Η αύξηση του ελλείμματος αποδίδεται στην αποζημίωση των ταμείων πρόνοιας που είχαν καταθέσεις στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα και αντιστοιχούν στο 1,8% του ΑΕΠ.

Για το 2014, το έλλειμμα αναμένεται να παραμείνει στα ίδια υψηλά επίπεδα με το 2013 (8,4%), ενώ το 2015 αναμένεται να μειωθεί στο 6,3%, συμβαδίζοντας με τους ετήσιους στόχους του μνημονίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει την εκτίμησή της για ύφεση 8,7% το 2013, σημειώνοντας ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία γέρνουν προς την αρνητική πλευρά.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, «η αποκλιμάκωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, η διαταραχή στην πιστωτική διαμεσολάβηση και η απομόχλευση στον ιδιωτικό τομέα συνέχισαν να επηρεάζουν αρνητικά την εγχώρια ζήτηση».

Με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει πολλές αντιξοότητες.

Η εγχώρια ζήτηση θα συνεχίσει να μειώνεται, εν μέσω μείωσης των πιστώσεων και των μισθών παράλληλα με την περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση.

Για το 2014, η Κομισιόν προβλέπει επιβράδυνση της ύφεσης, με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 3,9%.

Το 2015, θα σηματοδοτήσει την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση και την επιστροφή σε ανάπτυξη, με το ΑΕΠ να αυξάνεται 1,1%. 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από