Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) ο καιρός θα παρουσιάσει μεταβολή από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες. Από το απόγευμα της Τετάρτης και από τα βορειοδυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΜΥ, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες, θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο.

Στην υπόλοιπη χώρα, προβλέπονται βροχές και καταιγίδες, οι οποίες στη Θράκη και στην ανατολική νησιωτική χώρα, κατά περιόδους πιθανώς να είναι έντονες.

Οι νότιοι άνεμοι στα πελάγη θα ενισχυθούν (στα περίπου 7 με 8 μποφόρ), ενώ σταδιακή εξασθένιση αναμένεται από το πρωί της Τετάρτης και από τα δυτικά.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων (ισχυρών βροχών και καταιγίδων).

Ειδικότερα «να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.α, να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές, αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

»Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα, να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους και να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων».

Στην Αττική αναμένονται την Τρίτη παροδικές νεφώσεις οι οποίες το βράδυ θα πυκνώσουν και θα βρέξει, περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 22 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Σαρωνικό και το Ν. Ευβοϊκό θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί αρχικά μέτριοι με βαθμιαία ενίσχυση σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις. Την Τετάρτη υπάρχει πιθανότητα βροχόπτωσης στην Αθήνα.