Τη βάρδια ασφαλείας στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Βορείων Προαστίων και την περιφρούρηση υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής κατά τη διανομή φυλλαδίων μοιράζονταν ο Γιώργος Φουντούλης και ο Μάνος Καπελώνης, οι οποίοι δολοφονήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο Νέο Ηράκλειο Αττικής.

Και οι δύο ανήκαν εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο στη Χρυσή Αυγή. Ηταν από τα βασικά μέλη στην Τοπική Βορείων Προαστίων αλλά όχι ανάμεσα στους επικεφαλής στα θέματα ασφαλείας. Ο 22χρονος Καπελώνης έμενε στο Γαλάτσι και είχε φοιτήσει στο Ελληνοβρετανικό Κολέγιο Αθηνών. Ο πατέρας του έχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Δημοσίου πριν από το 2010 και σήμερα είναι πρόεδρος στη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων. Ο 27χρονος Φουντούλης έμενε στο Ν. Ηράκλειο και είχε σπουδάσει φυσικοθεραπεία. Ο πατέρας του εργαζόταν στα ΕΛΤΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο Γιώργος Φουντούλης συνόδευε τους απλούς υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής σε διανομές φυλλαδίων. Δεν αναλάμβανε όμως ρόλο συντονιστή. Στις εξορμήσεις κατά τις οποίες οι επικεφαλής φοβούνταν μήπως τους επιτεθούν, ο Φουντούλης μαζί με άλλα μέλη της ομάδας περιφρούρησης έφεραν ρόπαλα με την ελληνική σημαία. Συμμετείχε σε αντίστοιχες δράσεις στο Γαλάτσι τον περασμένο Ιανουάριο και στην Καλογρέζα τον περασμένο Φεβρουάριο. Και ο Καπελώνης εμφανίζεται σε εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής, όπως στις 19 Μαΐου στην Πλατεία Ακριτών στις Αχαρνές όπου είχε μιλήσει ο Νίκος Μιχαλολιάκος. «Ανάμεσα στους άλλους συναγωνιστές δίνουμε το «παρόν» (sic). Και εμείς εκεί, τα παιδιά με τις μαύρες μπλούζες», έγραφε σε ανακοίνωσή της τότε η Τοπική Βορείων Προαστίων κάτω από μια φωτογραφία του Καπελώνη με τη σημαία του Πόντου.

Ο Φουντούλης ήταν άνεργος φυσικοθεραπευτής και έκανε σκόρπια μεροκάματα στη νύχτα. Από το καλοκαίρι μέχρι και τη δολοφονία του εργαζόταν στην υποδοχή πελατών του νυχτερινού κέντρου Deep Inside, στο Νέο Ηράκλειο. «Δούλευε σε εμάς τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα. Οταν τελείωνε στην υποδοχή βοηθούσε και στην καθαριότητα», λέει στα «ΝΕΑ» ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού Σωτήρης Κωτσάκης. «Ξέραμε ότι ήταν στη Χρυσή Αυγή, αλλά ποτέ δεν είχε εκφράσει σε εμάς τις απόψεις ή την ιδεολογία τους. Φαινόταν ότι γι’ αυτόν η Χρυσή Αυγή ήταν περισσότερο σαν δουλειά, να συμμετέχει στην ασφάλεια των γραφείων κάθε Παρασκευή», προσθέτει.

Τα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Βορείων Προαστίων άνοιγαν κάθε Δευτέρα και Παρασκευή απόγευμα. Ηταν από τα πιο δραστήρια στο ιδεολογικό κομμάτι της παράταξης. Εκεί πραγματοποιούνταν συχνά ομιλίες βουλευτών και στελεχών, ενώ κείμενα του επικεφαλής της και υποψηφίου βουλευτή στη Βοιωτία φιλοξενούνταν συχνά στην επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής. Σε σύγκριση με άλλα γραφεία είναι τα πιο επιβλητικά, μετά τα κεντρικά στην Μεσογείων. Εχουν επιλεγεί βάσει των όρων ασφαλείας που έθετε η Κεντρική Επιτροπή της παράταξης: να μη βρίσκονται σε ισόγειο, αλλά ψηλά σε ορόφους. Η Τοπική Οργάνωση Βορείων Προαστίων διατηρεί τριώροφο κτίριο με είσοδο κάθετα στη Λεωφόρο Ηρακλείου. Οποτε ήταν ανοιχτά τα γραφεία, η είσοδος φυλασσόταν και συνήθως ακόμα ένα μέλος της Οργάνωσης επιτηρούσε την περιοχή από το δώμα.

Την περασμένη Παρασκευή ο Φουντούλης και ο Καπελώνης φέρεται ότι είχαν αναλάβει την περιφρούρηση εξωτερικά των γραφείων. Ο Σωτήρης Κωτσάκης είχε μιλήσει το ίδιο πρωί με τον Φουντούλη και του είχε κρατήσει τραπέζι για τον ίδιο και τους φίλους του στο νυχτερινό μαγαζί. «Τον περιμέναμε το βράδυ», λέει.

Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ. Ο βαριά τραυματίας από την επίθεση στο Νέο Ηράκλειο Αλέξανδρος Γέροντας είναι 29 ετών και πατέρας ενός παιδιού. Σύμφωνα με τη μητέρα του Ολγα Βλάχου, τοπική σύμβουλο στην Κηφισιά, δεν επισκεπτόταν τακτικά τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Την ημέρα της δολοφονικής επίθεσης, όπως είπε η μητέρα του, επρόκειτο να συναντήσει τον Γιώργο Φουντούλη για να πάρει το βιογραφικό του καθώς θα τον βοηθούσε σε αναζήτηση μόνιμης εργασίας. Ο Γέροντας νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς και μέχρι χθες το βράδυ η κατάστασή του παρέμενε σταθερή αλλά κρίσιμη. Υποβλήθηκε σε πολλαπλό χειρουργείο (κάκωση σπλήνας, αποκατάσταση τραυματισμού στο στομάχι, ρήξη διαφράγματος και αιμορραγία στον πνεύμονα). Οπως ανέφεραν οι θεράποντες γιατροί εάν δεν υπάρξουν επιπλοκές ή μολύνσεις – λοιμώξεις αναμένεται να αποσωληνωθεί και σήμερα.