Eνα στα τέσσερα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και το 30% των καταστημάτων της Αττικής ήταν ανοιχτά την Κυριακή 3 Νοεμβρίου σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Την ίδια ώρα 7 στους 10 Εμπορικούς Συλλόγους σε όλη την χώρα δεν πρότειναν το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ για την πλειονότητα των καταστημάτων που άνοιξαν η επιπλέον ενίσχυση που ανέμεναν για στο τζίρο τους δεν ήρθε, ενώ, πιθανολογείται ότι και ο τζίρος που αναμένουν οι περισσότερες επιχειρήσεις στο τέλος της μίνι εκπτωτικής περιόδου, θα είναι μικρότερος καθώς ένα σημαντικό μέρος της προσδοκώμενης κατανάλωσης στράφηκε προς τις μεγάλες αλυσίδες και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα την Κυριακή.

Η αγορά του λιανεμπορίου εφαρμόζοντας ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας δοκίμασε την τύχη της σε μια περίοδο πειραματισμού και αναζήτησης.

Σύμφωνα με το νόμο τα εμπορικά καταστήματα κάθε είδους και μεγέθους, σε όλες τις περιοχές της χώρας, είχαν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, την πρώτη δηλαδή Κυριακή της ενδιάμεσης φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου που ξεκίνησε την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου.

Δεδομένων των διαφορετικών τρόπων λειτουργίας που διαπιστώθηκαν σε κάθε αγορά, επισημαίνεται ότι κανείς δεν προέτρεψε, ούτε απέτρεψε τους Εμπορικούς Συλλόγους, για να πάρουν την απόφαση που τελικά πήραν, στην περιοχή ευθύνης τους, να λειτουργήσουν ή όχι την Κυριακή.

Η απόφαση του κάθε Εμπορικού Συλλόγου μπορεί να μην είχε υποχρεωτική εφαρμογή αλλά αποτέλεσε εντέλει τον κυριότερο παράγοντα για το πόσες τοπικές αγορές και εμπορικά καταστήματα θα άνοιγαν την Κυριακή ή όχι. Το βέβαιο είναι ότι τα τελικά στοιχεία θα είναι αυτά που θα μας αποκαλύψουν την πλήρη εικόνα μετά το πέρας της μίνι- εκπτωτικής περιόδου.

Από τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η ΕΣΕΕ και το ΙΝΕΜΥ κατά την πρώτη Κυριακή προαιρετικής λειτουργίας, η εμπορική κίνηση σε όσα καταστήματα επέλεξαν να είναι ανοιχτά, με εξαίρεση το κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και εν μέρει του Πειραιά, της Κηφισιάς και της Γλυφάδας δεν ανταποκρίθηκε στις αναμενόμενες προσδοκίες.

Επιπλέον, φαίνεται πως ευνοήθηκαν τα καταστήματα που ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες και σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, περισσότερο από την πλειονότητα των μικρών ανεξάρτητων επιχειρήσεων.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα μαγαζιά στην συντριπτική τους πλειοψηφία έμειναν κλειστά. Μάλιστα, ακόμα και πολλές διεθνικές αλυσίδες σεβάστηκαν την πρόταση του Εμπορικού τους Συλλόγου.

Ειδικότερα στον κλάδο των τροφίμων οι μεγάλες αλυσίδες όπως Σκλαβενίτης, Βερόπουλος και ΙΝΚΑ, όπως και πολλές τοπικές αλυσίδες παρέμειναν κλειστές. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκιδης «η ΕΣΕΕ επιλέγει να μην «καλλιεργήσει» τον διχασμό της αγοράς ανάμεσα σε εμπόρους που άνοιξαν την Κυριακή και σε εμπόρους που δεν λειτούργησαν τα μαγαζιά τους, ανάμεσα σε καταναλωτές που αγόρασαν και σε καταναλωτές που απείχαν, ούτε βεβαίως ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζομένους στο εμπόριο.

Το συμπέρασμα είναι ότι το μέτρο των 7 Κυριακών έχει ίσως νόημα μόνο για τα καταστήματα του κέντρου συγκεκριμένων πόλεων και θα συμβάλει στην ενίσχυση της κατανάλωσης στους εμπορικούς δρόμους του κέντρου των πόλεων».