Εκτός απροόπτου ο Μπιλ ντι Μπλάζιο θα εκλεγεί την επόμενη Τρίτη δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Ο Δημοκρατικός υποψήφιος προηγείται κατά πολύ του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Τζόζεφ Λιότα, σε μια πόλη όπου παραδοσιακά οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι είναι πολύ περισσότεροι. Αλλωστε η οργή των πολιτών για το προσωρινό λουκέτο στην κυβέρνηση φαίνεται να σκότωσε οποιαδήποτε ελπίδα είχε μείνει στον Λιότα.

Πριν από λίγες εβδομάδες την υποστήριξή του στον Ντι Μπλάζιο εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα, κάτι όχι αναπάντεχο, αφού –όπως παρατηρούν οι αναλυτές –οι δύο άνδρες φαίνεται να έχουν πολλά κοινά. Είναι και οι δύο λίγο μετά τα 50 και έχουν μεγαλώσει κοντά στις μητέρες τους και αποξενωμένοι από τους πατέρες τους. Μάλιστα, προς τιμήν της ιταλίδας μητέρας του ο Ντι Μπλάζιο πήρε το πατρικό της όνομα ως δικό του επίθετο ενώ διέγραψε το πολύ γερμανικό Γουόρεν Βίλχελμ, με το οποίο είχε βαφτιστεί.

Επίσης, πολλοί σχολιάζουν ότι ο Ντι Μπλάζιο θεωρείται πως έχει μικρή πείρα για να ηγηθεί της μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ, όπως ακριβώς δηλαδή και ο Ομπάμα πριν εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο. Η πολιτική πείρα του Ντι Μπλάζιο συνίσταται στη θητεία του ως συνηγόρου του πολίτη, μια θέση την οποία ο απερχόμενος δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ θεωρούσε τόσο ασήμαντη ώστε πρότεινε την κατάργησή της προκειμένου να γλιτώσουν οι φορολογούμενοι τους ετήσιους μισθούς ύψους 165.000 δολαρίων. Πριν από αυτό ο Ντι Μπλάζιο ήταν δημοτικός σύμβουλος στην 39η Περιφέρεια του Μπρούκλιν. Δούλευε και ως πολιτικός οργανωτής του Κέντρου Κιχώτης που προωθούσε την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ ήταν εθελοντής για την προεκλογική καμπάνια του Ντέιντ Ντίνκινς, εκεί όπου γνώρισε κάποιους ισχυρούς Δημοκρατικούς που τον γνώρισαν στον Μπιλ Κλίντον, ο οποίος τον διόρισε διευθυντή του Τμήματος Αστικής Ανάπτυξης για τη Νέα Υόρκη στη δεκαετία του ’90. Η σχέση αυτή οδήγησε στο να αναλάβει ο Ντι Μπλάζιο επικεφαλής της επιτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι για τη Γερουσία το 2000.

Στα νιάτα του ο Ντι Μπλάζιο ήταν πολύ διαφορετικός. Τσίταρε συχνά ρήσεις του Καρλ Μαρξ, του Φράνκλιν Ρούζβελτ και του Μπομπ Μάρλεϊ και στα 26 του πήγε στη Νικαράγουα να βοηθήσει στη διανομή τροφίμων και φαρμάκων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Ομως αυτά είναι πράγματα που δεν θέλει τώρα να θυμάται. Αντίθετα, σε μια προσπάθεια να τον γνωρίσουν οι πολίτες της Νέας Υόρκης ο Ντι Μπλάζιο έφερε στο προσκήνιο την οικογένειά του –τη σύζυγό του Κιρλέιν και τα δύο παιδιά τους, τον Ντάντε και την Κιάρα. Ο Ντάντε θεωρείται ένα από τα μεγάλα προεκλογικά όπλα του πατέρα του, καθώς εκείνος έκανε την αφήγηση στην πολιτική διαφήμιση του Ντι Μπλάζιο που γνώρισε μεγάλη απήχηση. «Θα σας μιλήσω για τον Μπιλ ντι Μπλάζιο», ξεκινούσε ο Ντάντε, που έπειτα από λίγο βλέπαμε μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια στο σπίτι τους, ενώ στη συνέχεια αποδομούσε μέσα σε λίγα λεπτά τις δύο θητείες του δισεκατομμυριούχου Μπλούμπεργκ.

ΔΥΝΑΤΟ ΧΑΡΤΙ. Οσο για τη σύζυγό του Κιρλέιν, αποτελεί τη βασική δύναμη πίσω από την προεκλογική του εκστρατεία. Γνωρίστηκαν το 1991, όταν εκείνη δούλευε στο Δημαρχείο της Νέας Υόρκης και έβγαινε ραντεβού μόνο με γυναίκες. Ο Μπιλ, αγνοώντας τις σεξουαλικές της προτιμήσεις, τη φλέρταρε επίμονα μέχρι που την κέρδισε. «Ποτέ δεν αισθανόμουν ότι ανήκα κάπου, πάντα ήμουν εκτός», λέει η Κιρλέιν που επιμελείται τις ομιλίες του συζύγου της και την προεκλογική του εκστρατεία. «Με τον Μπιλ αισθάνθηκα ότι πλέον ανήκω κάπου. Και οι δύο μαζί ανήκουμε πια στη Νέα Υόρκη».

Ετοιμος να αυξήσει τους φόρους στους πλούσιους, να δώσει σημασία στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στην υγεία, ο Μπιλ ντι Μπλάζιο θα φέρει –εκτός απροόπτου –έναν νέο αέρα στο Δημαρχείο της Νέας Υόρκης. Και οι πολίτες του Μεγάλου Μήλου φαίνεται να τον έχουν ανάγκη.