Η φύτευση δέντρων και μάλιστα σημύδων κατά μήκος πολυσύχναστων λεωφόρων μπορεί να μειώσει μέχρι και στο μισό τη μόλυνση από επικίνδυνους για την υγεία ρύπους.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησαν ειδικοί του Πανεπιστημίου Λάνκαστερ στη Βρετανία. Στη χώρα αυτή υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 29.000 άνθρωποι από αίτια που συνδέονται με τη μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φύλλα της σημύδας, επειδή καλύπτονται από μικροσκοπικά νήματα, είναι πολύ αποτελεσματικά στο να κατακρατούν τα ρυπογόνα μικροσωματίδια που εκλύονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.

Αυτά τα μικροσωματίδια που είναι γνωστά ως PM 10, PM 2,5, PM 1 κ.λπ., ανάλογα με το πόσα χιλιοστόμετρα είναι η διάμετρός τους, είναι εισπνεύσιμα.

Ορισμένα εξ αυτών έχουν την ικανότητα λόγω του μικρού τους μεγέθους να εισχωρούν στους πνεύμονες και να προκαλούν διάφορες παθήσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι ικανά να προκαλέσουν βρογχίτιδα, εμφύσημα και να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόκλησης καρδιακών προσβολών ή εγκεφαλικού. Πριν από μερικές ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα μικροσωματίδια που μολύνουν την ατμόσφαιρα συνδέονται επίσης και με την πρόκληση καρκίνου των πνευμόνων.

Το πείραμα. Οι βρετανοί επιστήμονες θέλησαν να διερευνήσουν κατά πόσο η φύτευση του συγκεκριμένου δέντρου μπορεί να αποτελέσει έναν φυσικό φραγμό για τον μολυσμένο αέρα που εισβάλλει στα σπίτια από παρακείμενες λεωφόρους.

Για τον λόγο αυτόν, φύτευσαν σημύδες έξω από σπίτια που βρίσκονταν κατά μήκος ενός αυτοκινητοδρόμου στη Βρετανία. Υστερα από 15 ημέρες διαπίστωσαν με μετρήσεις που έκαναν ότι στα σπίτια αυτά εισέβαλε έως και 50% λιγότερο μολυσμένος αέρας απ’ ό,τι έμπαινε προτού φυτευτούν τα δέντρα.

Η καθηγήτρια Μπάρμπαρα Μάχιερ που ήταν επικεφαλής της έρευνας ανέφερε: «Είναι σε όλους γνωστό ότι τα δέντρα μπορούν να κατακρατήσουν αυτά τα μικροσωματίδια, όμως αυτό που μας διέφευγε ώς τώρα είναι το ποσοστό της… ανάσχεσης των ρύπων που μπορούν να επιφέρουν».

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Σάντεϊ Τάιμς», προγενέστερες έρευνες που έγιναν με τη χρήση υπολογιστικών μοντέλων οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι η κατακράτηση των ρύπων από δέντρα ανάμεσα σε σπίτια και σε αυτοκινητοδρόμους κυμαίνεται γύρω στο 1%.

«Ωστόσο, αυτό που διαπιστώσαμε εμείς είναι ότι τα δέντρα εμποδίζουν το 50% του ρυπογόνου φορτίου που παράγεται από εξατμίσεις να εισβάλει μέσα στα σπίτια. Πρόκειται για ένα τεράστιο νούμερο».

Οπως εξηγούν οι βρετανοί ειδικοί, τα φύλλα της σημύδας λειτουργούν ως ένα φίλτρο, το οποίο όμως ποτέ δεν φρακάρει. Οταν βρέχει, τα νερά ξεπλένουν τους ρύπους που έχουν αιχμαλωτιστεί από τα μικρά νημάτια κι έτσι τα φύλλα είναι έτοιμα να αρχίσουν ξανά να παγιδεύουν ρύπους.

Η Ρόζα Μπρούγκχα που είναι παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και μελετά την επίδραση της μολυσμένης ατμόσφαιρας στα παιδιά, τόνισε: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη μόλυνση του αέρα και στη θνησιμότητα, οπότε αν καταφέρεις να μειώσεις τη μόλυνση στο μισό, τότε θα έχεις περιορίσει στο μισό και τους θανάτους».

Σύντομο… βιογραφικό. Η σημύδα είναι ένα δέντρο με ύψος από 20 έως 25 μέτρα. Τα φύλλα της έχουν σχήμα τριγωνικό ή ρομβικό και το μήκος τους κυμαίνεται από 3 έως 7 εκατοστά. Είναι ένα δέντρο που φύεται σε ψυχρά κλίματα, ψυχρόβιο είδος, σε ξηρά αλλά και σε πολύ υγρά εδάφη. Δάση σημύδας υπάρχουν και στην Ελλάδα, σε περιοχές σαν τη Ροδόπη, τον Βόρα, το Πάικο, το Φαλακρό και το Παγγαίο.