Τα πτώματα 87 μεταναστών βρέθηκαν την Τετάρτη στην έρημο Σαχάρα (στο τμήμα του Νίγηρα), σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Αλγερία.

Οι νεκροί αυτοί (7 άνδρες, 32 γυναίκες και 48 παιδιά) προστίθενται στις 5 γυναίκες και τα κορίτσια από την ίδια ομάδα μεταναστών, οι σοροί των οποίων είχαν βρεθεί προχθές από τον στρατό του Νίγηρα, δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή ασφάλειας της χώρας.

Ολοι αυτοί οι μετανάστες έχασαν την ζωή τους στις αρχές του Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια του τραγικού ταξιδιού τους προς την Αλγερία, το οποίο είχαν ξεκινήσει στα τέλη του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο τραγικός απολογισμός επιβεβαιώθηκε από τον Αλμουσταφά Αλχασέν, υπεύθυνο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Aghir In’man (ανθρώπινη ασπίδα στην γλώσσα τουαρέγκ) ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό των σορών των άτυχων μεταναστών.

«Τα πτώματα βρισκόντουσαν σε αποσύνθεση. Ηταν τρομερό. Τα βρήκαμε σε διάφορα μέρη, σε μια ακτίνα 20 χιλιομέτρων, και σε μικρές ομάδες: συχνά κάτω από δέντρα ή στον ήλιο. Μερικές φορές μια μητέρα με τα παιδιά της, ενώ άλλα παιδιά μόνα τους», είπε.

Τη Δευτέρα οι τοπικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 35 μετανάστες από τον Νίγηρα που κατευθύνονταν στην Αλγερία, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, πέθαναν από τη δίψα στην έρημο του Νίγηρα, εγκαταλειμμένοι από τους ανθρώπους που είχαν αναλάβει να τους μεταφέρουν.

Σύμφωνα με την πηγή της ασφάλειας, 21 άνθρωποι επέζησαν, μεταξύ των οποίων «ένας άνδρας που περπάτησε 83 χιλιόμετρα για να φτάσει στο Αρλίτ», στον βόρειο Νίγηρα, και «μια γυναίκα που μεταφέρθηκε στο Αρλίτ από έναν οδηγό αυτοκινήτου που πέρασε από μπροστά της στην έρημο».