Και την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα ως κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών κατονομάζει έγγραφο της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας που δημοσίευσε χθες το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Το έγγραφο περιλαμβάνεται στα στοιχεία που διέρρευσαν από τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Εντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με το Spiegel, ειδικές μονάδες συλλογής πληροφοριών γνωστές ως Special Collection Service (SCS) τις οποίες στελεχώνουν πράκτορες της NSA , της CIA και άλλων μυστικών Υπηρεσιών δραστηριοποιούνται σε 80 περιοχές ανά τον πλανήτη, οι 19 εκ των οποίων εντοπίζονται στην Ευρώπη. Πρώτη στην ευρωπαϊκή λίστα εμφανίζεται η Αθήνα, όπου εκτός από τη μονάδα SCS υπάρχει σύμφωνα με το έγγραφο και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού. Από τις 19 ευρωπαϊκές πόλεις, μόνο στην Αθήνα, στη Μόσχα και τη Βιέννη συναντώνται μονάδες σε συνδυασμό με τηλεχειριζόμενο εξοπλισμό, ενώ στο Μιλάνο εντοπίζονται μόνο μηχανήματα παρακολούθησης.

Οι πράκτορες των μονάδων SCS εργάζονται υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και υπό το καθεστώς της διπλωματικής ασυλίας σε δωμάτια των πρεσβειών τα οποία έχουν ειδική θωράκιση, αναφέρει το περιοδικό. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι μονάδες έχουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό που μπορεί να υποκλέπτει επικοινωνίες κινητών τηλεφώνων, ασύρματων δικτύων και δορυφορικών επικοινωνιών. Συνήθως τοποθετείται στους υψηλότερους ορόφους ή και στην ταράτσα των πρεσβειών και καλύπτεται με πάνελ ή κατασκευές «τύπου Ποτέμκιν» για προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα. Μια τέτοια κατασκευή από λευκά δομικά υλικά διακρίνεται και στην οροφή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στο παλαιό κτίριο, προς την πλευρά της οδού Πέτρου Κόκκαλη που καταλήγει στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι «παράξενοι κλωβοί» στις ταράτσες των αμερικανικών πρεσβειών ανά τον κόσμο απασχολούν δημοσιογράφους και ερευνητές. Ηταν Νοέμβριος του 2000 όταν στα πλαίσια ερευνών για το παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης δορυφορικών και ασύρματων επικοινωνιών Εσελον ειδικοί εντόπισαν χώρους «ύποπτους» για την φιλοξενία εξοπλισμού υποκλοπών στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία. Ενας από αυτούς ήταν και ο Μάικ Φροστ, πρώην υπάλληλος των καναδικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί από τη NSA στην εγκατάσταση μηχανημάτων παρακολούθησης σε αμερικανικές και καναδικές πρεσβείες.

Αναλύοντας φωτογραφίες της πρεσβείας, συμπέρανε πως τουλάχιστον ένα μέρος του τελευταίου ορόφου θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για συλλογή και ανάλυση δεδομένων που υποκλέπτονται από ασύρματες επικοινωνίες. Ο καναδός πρώην πράκτορας εκτίμησε πως μπορεί να υπήρχαν τουλάχιστον τρία διαφορετικά είδη κεραιών, συνολικά περίπου 18 στοιχεία, τα οποία χρησιμοποιούνται για την υποκλοπή διαφορετικών σημάτων. Από τον αριθμό και τα είδη των κεραιών ο Φροστ συμπέρανε ότι πρόκειται για επιχείρηση παρακολούθησης 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.

ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΑΤΜ. Ανάμεσα στα δεδομένα που μπορούσαν να υποκλέπτουν ήταν επικοινωνίες κινητών, ψηφιακών και αναλογικών ασύρματων τηλεφώνων, βομβητών, ασύρματο Ιντερνετ, δορυφορικών τηλεφώνων και στοιχεία συναλλαγών μέσω ATM. Στο ίδιο συμπέρασμα για την πρεσβεία στη Λευκωσία είχε καταλήξει και ο ερευνητής δημοσιογράφος Ντάνκαν Κάμπελ, από εκείνους που αποκάλυψαν την ύπαρξη του συστήματος παρακολουθήσεων Εσελον.

Ο Κάμπελ είχε κληθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές της δεκαετίας του 2000 να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών του για το παγκόσμιο σύστημα υποκλοπών όπου συμμετείχαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Τότε το Ευρωκοινοβούλιο συνέστησε στους ευρωπαίους συστήματα κρυπτογράφησης για να διασφαλίζουν το απόρρητο των επικοινωνιών.

Καμουφλάζ στις ταράτσες

Το 2006, ο ερευνητής Μάικ Φροστ σε συνέντευξη στην εκπομπή «Ερευνα» του Παύλου Τσίμα εκτίμησε ότι «ύποπτες» συσκευές παρακολούθησης θα μπορούσαν να υπάρχουν και στον πάνω όροφο του πρώτου κτιρίου της πρεσβείας στην Αθήνα, αυτού που είχε την είσοδό του από τη Βασιλίσσης Σοφίας.

Το περιοδικό «Σπίγκελ», εξάλλου, προσέγγισε πρόσφατα ειδικούς για να εκτιμήσουν πού μπορεί να βρίσκεται το δωμάτιο παρακολούθησης της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο. Ανάμεσά τους ήταν και ο Ντάνκαν Κάμπελ. Οπως δήλωσε στο περιοδικό, ο εξοπλισμός πιθανώς καλύπτεται από διηλεκτρικά δομικά υλικά τα οποία μπορούν να διαπεράσουν ακόμα και τα πλέον ασθενή σήματα, ενώ είναι βαμμένα ώστε να ταιριάζουν με τα περιβάλλοντα κτίσματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από