Η Αϊ Αογιάμα πριν από 15 χρόνια ήταν μια επαγγελματίας ντόμινατριξ. Η γιαπωνέζα βασίλισσα της αγάπης έδενε, μαστίγωνε και έλειωνε κερί στα σώματα των πελατών της. Σήμερα έχει αναλάβει μια μεγαλύτερη πρόκληση. Εργάζεται στο Τόκιο ως σύμβουλος σεξ και σχέσεων και επιχειρεί να θεραπεύσει αυτό που οι Γιαπωνέζοι αποκαλούν «sekkusu shinai shokogun», αλλιώς το «σύνδρομο της αγαμίας». Η ίδια δέχεται άνδρες και γυναίκες σε ένα δωμάτιο χαλάρωσης και με τεχνικές που αποκλείουν αυστηρά τη σεξουαλική επαφή, τους καθοδηγεί σε έναν δρόμο επανασύνδεσης με το άλλο φύλο, με το σώμα, το σεξ, την ηδονή. «Ανδρες και γυναίκες δεν βρίσκουν πια νόημα στην αγάπη. Οι σχέσεις έχουν γίνει πολύ δύσκολες», εξηγεί η ίδια στην «Γκάρντιαν».

OXI ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ. Εκατομμύρια νέοι Γιαπωνέζοι δεν παντρεύονται, δεν κάνουν σχέσεις, δεν ενδιαφέρονται καν για το σεξ. Σύμφωνα με έρευνα του JFPA το 2011, το 45% των γυναικών ανάμεσα στις ηλικίες 16-24 απέχει από το σεξ –πολλές από αυτές το περιφρονούν. Αδιάφορο δηλώνει και το ένα τρίτο των ανδρών. Η ίδια έρευνα κατέδειξε ότι το 49% των ανύπαντρων γυναικών και το 61% των ανύπαντρων ανδρών, ηλικίας 18-34, δεν έχουν κανένα ρομαντικό ή σεξουαλικό δεσμό. Για την κυβέρνηση αυτό σημαίνει συρρίκνωση του πληθυσμού. Για την Αογιάμα αυτό σημαίνει σωματική και ψυχική αποσύνδεση των ανθρώπων. Τα δύο φύλα δεν μοιράζονται πια κοινούς στόχους, δεν καταφέρνουν να επικοινωνήσουν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε ένα αδιέξοδο που τα αποξενώνει από τις ίδιες τις εγγενείς επιθυμίες τους.

Οι νέες Γιαπωνέζες είναι φιλόδοξες, είναι επαγγελματικά πετυχημένες και δεν καταδέχονται ούτε να γίνουν «διαβολικές σύζυγοι» –έτσι έχουν χαρακτηριστεί οι παντρεμένες που εργάζονται –ούτε να θυσιάσουν την καριέρα τους στο όνομα του παλαιομοδίτικου συστήματος, που θέλει τη γυναίκα κλεισμένη στο σπίτι. Ούτε το περιστασιακό σεξ τις προσελκύει. «Πολλά μπλεξίματα», εξομολογείται στην «Γκάρντιαν» η 32χρονη Τομίτα, η οποία αποφεύγει τους ρομαντικούς δεσμούς και προτιμά να αφοσιώνεται στο επάγγελμά της και να διασκεδάζει ψωνίζοντας με τις φίλες της. Η 22χρονη Ασάντα, απόφοιτος Οικονομικών, τα τελευταία τρία χρόνια έχει κόψει τα ραντεβού, δεν της λείπουν ούτε οι σχέσεις ούτε το σεξ ούτε οποιαδήποτε σωματική επαφή.

Από τη μεριά τους, οι νέοι Γιαπωνέζοι, πιεσμένοι από το βαθιά ριζωμένο κλισέ που θέλει τον άνδρα κολόνα του σπιτιού, κάνουν τη δική τους επανάσταση. Αρνούνται τους σοβαρούς δεσμούς και όταν πλήττουν με τις περίπλοκες –και επίσης δαπανηρές! –τακτικές που οδηγούν μια κοπέλα στο κρεβάτι, απλώς στρέφουν τις ανάγκες τους αλλού. Στην τεχνολογία. Αποσύρονται από την κοινωνική ζωή και αρκούνται στις εικονικές συνουσίες στο Διαδίκτυο, στην έξαρση μέσα από βιντεοπαιχνίδια και στην ψυχαγωγία των κόμικς Μάνγκα. Η Ανίτα Ράνι, δημοσιογράφος του BBC, που έχει ετοιμάσει ένα σχετικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «No sex please, we ‘re Japanese», δηλώνει ότι οι νέοι άνδρες έχουν «αυτοευνουχιστεί».

ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΓΕΡΝΑΕΙ. Η αποχή από το σεξ είναι μέρος ενός μεγαλύτερου κοινωνικού προβλήματος της Ιαπωνίας. Η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου βρίσκεται σε μια οικονομική στασιμότητα την τελευταία εικοσαετία και είναι η πιο χρεωμένη χώρα στον κόσμο. Παράλληλα ο πληθυσμός της –126 εκατ. –συρρικνώνεται με τρομακτικούς ρυθμούς και, σύμφωνα με προβλέψεις, αναμένεται να μειωθεί κατά 1/3 μέχρι το 2060. Ο μέσος όρος τεκνοποίησης έχει πέσει στο 1,1 παιδί ανά γυναίκα, σχεδόν το μισό από αυτό που απαιτείται για να μην αιμορραγεί δημογραφικά μια κοινωνία. Το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι αυξάνονται, ενώ οι φορολογούμενοι (οι νέοι) μειώνονται, αποτελεί μία ακόμη πηγή ανησυχίας για την Ιαπωνία.

Ωστόσο η Αϊ Αογιάμα δεν ανησυχεί τόσο για το οικονομικό μέλλον της χώρας όσο για το μέλλον των νέων, τη δυσκολία τους να επικοινωνήσουν, την αμηχανία τους προς την ανθρώπινη οικειότητα και την αδυναμία τους να ολοκληρωθούν μέσα από τη σωματική επαφή.