«Οποιο παιδί γεννιέται εκτός νοσοκομείου ή μαιευτηρίου, θα γίνεται τεστ πατρότητας με DNA. Ετσι λοιπόν, δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς από αυτό, διότι πράγματι το νομοθετικό μας πλαίσιο ήταν διάτρητο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκοςστον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5.

Είπε ακόμη ότι «οκ. Μιχελάκης είναι στη Γερμανία, αλλά έχουμε συνεννοηθεί από χθες και έχω στείλει μια επιστολή στον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, στον κ. Καλογερόπουλο, για να γίνει μια ΕΔΕ και να αναλάβει τα θέματα η Δικαιοσύνη, αλλά να δούμε τι έγινε με τη Δημόσια Διοίκηση και δεν μπόρεσε να ελέγξει όλα αυτά.

Έχουμε κάνει μια επιτροπή που βάζει τα πράγματα στη θέση τους στο θέμα των Ρομά. Κάποια χρήματα και κάποιες πιστώσεις της Προεδρίας της Ε.Ε. που αναλαμβάνει η χώρα μας σημαίνουν ότι θα γίνουν συζητήσεις, γιατί το θέμα των Ρομά απασχολεί όλες τις χώρες, ώστε να τα περιορίσουμε. Δεν ξέρω αν θα τα κάνουμε σωστά, αλλά (θα τα περιορίσουμε).

Με τη γενική διευθύντρια Κοινωνικής Συνοχής μελετάμε και το θέμα των υιοθεσιών και όλο αυτό το πακέτο του ληξιαρχείου και του δημοτολογίου. Πάμε γρήγορα, αλλά αυτά τα θέματα μάς πρόλαβαν» κατέληξε ο κ. Γρηγοράκος.

Νωρίτερα μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Γρηγοράκος είπε μεταξύ άλλων ότι: σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών θα ζητήσουμε επιπλέον στοιχεία για τη διασφάλιση της διαδικασίας των παιδιών. Θα αυστηροποιήσουμε πολύ το πλαίσιο, θα ζητάμε DNA μητρότητας – πατρότητας με δικαστική απόφαση για τεκνοποιήσεις εκτός νοσοκομείων» τόνισε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος πρόσθεσε μάλιστα ότι «θα πρέπει να ελέγξουμε την πιθανότητα επίορκων υπαλλήλων στον δήμο Αθηναίων» για τις πολλαπλές ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως που είχαν εκδοθεί.

Καμίνης: «Υπάρχει κενό στη νομοθεσία»

O δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στη Δημόσια Τηλεόραση, ανέφερε πως «όσον αφορά τη ληξιαρχική πράξη της μικρής Μαρίας αυτή εκδόθηκε κατ’ εφαρμογήν του νόμου». Ο ίδιος προσέθεσε πως «υπάρχει κενό στη νομοθεσία για τα παιδιά που γεννιούνται εκτός κλινικής» και «πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Ο Γιώργος Καμίνης πάντως προανήγγειλε ότι θα επανεξεταστούν «όλα τα πιστοποιητικά που δόθηκαν με μάρτυρες, όπως το προβλέπει ο νόμος».

Από τη δική του πλευρά, ο δήμαρχος Φαρσάλων Αρης Καραχάλιος ανέφερε ότι το παιδί δηλώθηκε στην Αθήνα μέσα από διαδικασία «διάτρητη και λανθασμένη».

«Δηλώθηκε το καλοκαίρι ενώ είναι πέντε ή έξι χρονών. Εκανε ο δήμος Αθηναίων τραγικό λάθος. Εδωσα εντολή να καταγράψουν τι μας έχει στείλει η Αθήνα την τελευταία δεκαετία» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Ο Αρης Καραχάλιος πρόσθεσε ότι η ληξιαρχική πράξη γεννήσεως πρέπει να φέρει δικαστική απόφαση σε περίπτωση αδυναμίας εκδόσεως πράξεως γεννήσεως από μαιευτήριο.

Το πιστοποιητικό γεννήσεως του 4χρονου κοριτσιού εκδόθηκε από το Δήμο Αθηναίων, ο οποίος έχει επισημάνει ωστόσο πως το νομικό καθεστώς που διέπει τη διαδικασία δήλωσης γεννήσεων είναι «εξαιρετικά προβληματικό και απαρχαιωμένο».