Μαραθώνιοι και δρόμοι ημιαντοχής διεξάγονται χιλιάδες ανά τον κόσμο, αλλά κάποιοι είναι ξεχωριστοί.

Της Θεσσαλονίκης για παράδειγμα, που κέρδισε κοινό και συμμετέχοντας πέρυσι και το Σάββατο θα φιλοξενήσει τον 2ο Διεθνή Ημιμαραθώνιο.

Η ιδιαιτερότητα που τον κάνει τόσο ξεχωριστό είναι ότι ο αγώνας είναι νυχτερινός και αρχίζει αμέσως μετά τη δύση του ηλίου !

Η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει αγκαλιάσει τη διοργάνωση από την πρώτη φορά και είναι χαρακτηριστικό ότι μια νύφη που έχει προγραμματίσει το γάμο της αυτό το Σάββατο ενημέρωσε την οργανωτική επιτροπή ότι προτίθεται κόντρα στο έθιμο, να πάει με τα πόδια στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με τον ημιμαραθώνιο που περνά από αυτό το σημείο. Δείγμα του πόσο ζεστά έχει δει ο κόσμος αυτό το εγχείρημα.

«Είναι ο μοναδικός νυχτερινός ημιμαραθώνιος στην Ελλάδα και από τους ελάχιστους στον κόσμο.

»Η Θεσσαλονίκη έχει ένα εντυπωσιακό παραλιακό μέτωπο, το οποίο θα απολαύσουν οι χιλιάδες δρομείς που θα τρέξουν μετά τη δύση του ήλιου. Στη φετινή διοργάνωση έχουμε τους καλύτερους αθλητές από την Ελλάδα, αλλά και χιλιάδες συμμετέχοντες, που θα βγουν στους δρόμους και θα ζήσουν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία» τόνισε ο γενικός γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής Γιάννης Ποδιώτης.

Αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 13.000 δρομείς από 33 συνολικά χώρες, με την πλειονότητα των συμμετεχόντων πάντως να είναι από την Ελλάδα.

«Χαιρόμαστε πολύ που ο Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, σπάει όλα τα ρεκόρ συμμετοχής. Μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις, επιθυμία μας είναι να γίνεται η πόλη μας πόλος έλξης για τους επισκέπτες, τόσο από το εσωτερικό της Ελλάδας όσο και από το εξωτερικό. Παράλληλα, θέλουμε να αντιλαμβάνονται οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης ότι η πόλη είναι δική τους και μπορούν να τη ζουν και να τη χαίρονται και με ένα διαφορετικό τρόπο» πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος ποιότητας ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο 2ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης και ο Δρόμος Υγείας 5.000 μέτρων διοργανώνεται από τον «Μ.Ε.Α.Σ. ΤΡΙΤΩΝ» σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και με την υποστήριξη της Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Θεσσαλονίκης.

Η διοργάνωση είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις που υποστηρίζονται από τον Οργανισμό «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014».

Όπως ανακοίνωσε ο Δρόσος Χριστόπουλος, γενικός διευθυντής της διοργάνωσης, με τη δύση του ήλιου, στις 18:42, θα βρεθούν στην εκκίνηση 2.500 ημιμαραθωνοδρόμοι, ανάμεσά τους οι κορυφαίοι Έλληνες δρομείς, που θα κάνουν τρεις γύρους στο κέντρο της πόλης για να καλύψουν τα 21,1 χιλιόμετρα. Δύο ώρες μετά, στις 20:40, περίπου 8.000 δρομείς θα τρέξουν στο Δρόμο Υγείας 5.000 μέτρων.

Αν και οι εγγεγραμμένοι δρομείς είναι 10.500, οι συμμετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 13.000 αφού θα τρέξουν πολλοί δρομείς χωρίς αύξοντα αριθμό και ηλεκτρονική χρονομέτρηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη διοργάνωση συμμετέχουν και βοηθούν πολλοί εθελοντές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το οποίο έχει και τη δική του ομάδα με πολλούς φοιτητές να τρέχουν και επικεφαλής τον πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλο.

Στον νυχτερινό Ημιμαραθώνιο θα συμμετάσχουν και Έλληνες ολυμπιονίκες που θα είναι στη Θεσσαλονίκη με αφορμή και τα εγκαίνια του νέου ψηφιακού τμήματος του Ολυμπιακού Μουσείου της Θεσσαλονίκης που θα γίνουν μια μέρα νωρίτερα.