Ειδικό τέλος σε αγαθά που αποδεδειγμένα έχουν αρνητική επίδραση στον οργανισμό, όπως είναι το αλκοόλ και το τσιγάρο, προτείνεται ως λύση για την αύξηση των εσόδων του ΕΟΠΥΥ, στη νέα, τρίτη πρόταση για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Το σχέδιο που πήρε χθες στα χέρια του ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, είναι προϊόν μελέτης του ίδιου του Οργανισμού και όπως αναφέρεται, «η οικονομική βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ προϋποθέτει την επανεξέταση του τρόπου και των πηγών χρηματοδότησής τους, το ύψος της κρατικής επιχορήγησης και το ύψος των εισφορών κ.λπ.».
Στο ίδιο πλαίσιο προτείνεται και η ποσοστιαία συνεισφορά μέρους των επιδοτήσεων των αγροτών, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 2,2 δισ. ευρώ, με παράλληλη και σταδιακή απομείωση του ποσοστού ασφάλισής τους, το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό και προκαλεί εμπόδια στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες Υγείας.

Η τρίτη πρόταση θα τεθεί και αυτή σε δημόσιο διάλογο, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν σε περίπου ένα μήνα, οπότε και αναμένεται να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή του νέου συστήματος υγείας.