Εκατοντάδες εκατομμύρια αρχεία που περιέχουν επαφές από λογαριασμούς email και υπηρεσίες instant messaging σε όλο τον κόσμο φαίνεται ότι υποκλέπτει η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA).

Σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε από τον πρώην υπάλληλο της Υπηρεσίας Εντουαρντ Σνόουντεν, η NSA συλλέγει μέσω του Διαδικτύου έως 250 εκατ. «βιβλία διευθύνσεων» χρηστών κάθε χρόνο.

Η συλλογή των αρχείων από λογαριασμούς email και υπηρεσίες instant messaging, όπως το Skype, το facebook και το Yahoo! Messenger, περιγράφεται σε απόρρητο έγγραφο της Υπηρεσίας που αποκάλυψε η εφημερίδα Washington Post. Ο έλεγχος των εν λόγω καταλόγων επαφών επιτρέπει στην NSA να βρίσκει «κρυμμένες διασυνδέσεις» μεταξύ ανθρώπων που την ενδιαφέρουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις σε ένα εικοσιτετράωρο, πέρυσι, η NSA απέκτησε πρόσβαση σε 444.743 βιβλία διευθύνσεων λογαριασμών email από το Yahoo!, 105.068 από το Hotmail, 82.857 από το facebook και 33.697 από το Gmail, σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο. Επιπλέον 22.881 βιβλία διευθύνσεων συνελέγησαν από αδιευκρίνιστους παρόχους. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι η συλλογή βιβλίων διευθύνσεων χρηστών γίνεται καθημερινά.

Οι εταιρείες που εμπλέκονται στο θέμα υποστήριξαν ότι δεν δίνουν στην NSA άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες τους. Απαντώντας σε προηγούμενες καταγγελίες αντίστοιχης φύσης, η Yahoo! δήλωσε ότι από το 2014 θα αρχίσει να κρυπτογραφεί τα email που στέλνονται από την πλατφόρμα της. Παράλληλα, το facebook ζήτησε «μεγαλύτερη διαφάνεια» από την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με τη συλλογή δεδομένων και η Microsoft σημείωσε ότι οι αποκαλύψεις εγείρουν «σοβαρές ανησυχίες».

Η συλλογή των δεδομένων, η οποία λαμβάνει χώρα εκτός ΗΠΑ, γίνεται όταν οι χρήστες συνδέονται στους λογαριασμούς τους, συντάσσουν ένα μήνυμα ή συγχρονίζουν τις συσκευές τους (π.χ. το κινητό τηλέφωνό τους) με τους εν λόγω λογαριασμούς.

Τα βιβλία διευθύνσεων που περιέχονται σε υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συνήθως περιέχουν ονόματα και διευθύνσεις email, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν αριθμούς τηλεφώνου, διευθύνσεις κατοικίας και άλλες πληροφορίες. Η πρόσβαση της NSA σε τέτοια δεδομένα της επιτρέπει να οικοδομήσει ένα δίκτυο στο οποίο χαρτογραφείται «ποιος ξέρει ποιον».

Υπενθυμίζεται ότι ο Εντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε στο πρόσφατο παρελθόν απόρρητα έγγραφα που καταδεικνύουν την ύπαρξη ενός ευρείας κλίμακας προγράμματος κατασκοπείας της NSA (γνωστό με την κωδική ονομασία Prism) με στόχο την κατάλυση της κρυπτογράφησης των επικοινωνιών μέσω του Διαδικτύου.