Βήματα προόδου στις διαβουλεύσεις για ένα κοινό μέτωπο κατά της Χρυσής Αυγής από το λεγόμενο δημοκρατικό τόξο βλέπουν στην κυβέρνηση, έπειτα από τις χθεσινές επαφές του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν, έστω και την ύστατη στιγμή, να βρεθεί πεδίο σύγκλισης και κατά την αυριανή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής να τεθεί τελικώς προς έγκριση μια κοινώς αποδεκτή τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στο κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Η επιχείρηση για ενιαίο θεσμικό και κοινοβουλευτικό μέτωπο κατά του νεοναζισμού κρίνεται και σήμερα με τις ψηφοφορίες για την άρση ασυλίας έξι χρυσαυγιτών βουλευτών στους οποίους αποδίδεται συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Η νέα πρόκληση της Χρυσής Αυγής ήρθε χθες από τις φυλακές Κορυδαλλού –με το αίτημα των προφυλακισμένων Νίκου Μιχαλολιάκου, Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού να μεταφερθούν στη Βουλή και να ψηφίσουν για την άρση ασυλίας. Το αίτημα απορρίφθηκε από τις εισαγγελικές Αρχές και το προεδρείο της Βουλής, το οποίο έκρινε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε η επιστολική ψήφος από τους προφυλακισμένους χρυσαυγίτες.

Ενόψει της αυριανής συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο οποίο έχει κατατεθεί και η τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε στους συνομιλητές του ότι είναι πρόθυμος να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες βελτιώσεις, προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν πρόκειται να αφαιρέσει το αδίκημα των τρομοκρατικών πράξεων.

Στη βάση αυτή, η κυβέρνηση προσανατολίζεται κυρίως προς την αποδοχή της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή (180 ψήφοι), προκειμένου να αποφασιστεί το πάγωμα της χρηματοδότησης κομμάτων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. Ο κ. Μιχελάκης συναντήθηκε αρχικά με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Βούτση αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε χθες σαφής απάντηση από την πλευρά της Κουμουνδούρου, εκτός από το ότι «οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη». Νέα συνάντηση του αρμόδιου υπουργού με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί.
Καθαρό σήμα υπέρ του ενιαίου μετώπου εκπέμπει η ΔΗΜΑΡ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Τσούκαλης επισήμανε στον κ. Μιχελάκη πως είναι απαραίτητες ορισμένες επιμέρους διορθώσεις στην τροπολογία προκειμένου να θωρακιστεί νομικά. Ειδικότερα, υπογράμμισε πως «πρέπει να υπάρχει αμετάκλητη δικαστική καταδίκη για τα στελέχη κόμματος που εμπλέκονται στις αξιόποινες πράξεις και δεν είναι κοινοβουλευτικά μέλη» και ζήτησε να εξειδικευτούν ορισμένοι επιμέρους όροι. Πάντως ο κ.Τσούκαλης διαβεβαίωσε τον υπουργό Εσωτερικών ότι «η ΔΗΜΑΡ βλέπει θετικά την τροπολογία».

Στον αντίποδα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης φέρεται να επισήμανε στον κ. Μιχελάκη πως «εάν δεν περιοριστούν τα αδικήματα αποκλειστικά στην δράση της Χρυσής Αυγής, ο Περισσός δεν θα υποστηρίξει την τροπολογία», ενώ αινιγματικός εμφανίστηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς λέγοντας ότι η οριστική απόφαση του κόμματός του θα ληφθεί στην Ολομέλεια και θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία.

Νέα κόντρα

Ο πόλεμος κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τη θεωρία των δύο άκρων συνεχίστηκε και χθες, με αφορμή δηλώσεις του συνταγματολόγου Γιώργου Κατρούγκαλου (στην εκπομπή «Ανατροπή» του Mega) ότι δεν μπορεί να συνδέεται η φασιστική βία με τις αντιδράσεις των λαϊκών κινημάτων.

Η θέση του κ. Κατρούγκαλου, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των συνταγματολόγων του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ, η οποία κάλεσε τον κ. Τσίπρα «να ξεκαθαρίσει εάν υιοθετεί τη διχαστική θεωρία της καλής και κακής βίας». Η Κουμουνδούρου, από την πλευρά της, κατηγόρησε το γαλάζιο επιτελείο για «φτηνή προβοκάτσια που οδηγεί στην αυτογελοιοποίηση».