Οι ταξιδιώτες κρουαζιέρας ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από τους άλλους τουρίστες, με το μεγαλύτερο μέρος να δαπανάται σε αγορές εκτός της εστίασης. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με θέμα: «Καταναλωτικά Πρότυπα Τουριστών στην Εμπορική Αγορά της Αθήνας και του Πειραιά».

Παράλληλα η ίδια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Αυγούστου- Οκτωβρίου 2013 δείχνει ότι η διαδρομή Σύνταγμα – Ερμού – Μοναστηράκι – Ακρόπολη είναι η πλέον δημοφιλής διαδρομή για τους τουρίστες του επιλέγουν την Αθήνα για τις διακοπές τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ οι τουρίστες κρουαζιέρας δεν ξοδεύουν μόνο περισσότερα χρήματα αλλά επισκέπτονται και περισσότερο τα εμπορικά καταστήματα. Συγκεκριμένα, η κατά κεφαλήν κατανάλωση ενός τουρίστα κρουαζιέρας, με μέση παραμονή εκτός κρουαζιερόπλοιου τις 6,5 ώρες, είναι 67,2 ευρώ. Από αυτά, σύμφωνα με την έρευνα, τα 44,3 ευρώ δαπανώνται για αγορές σε εμπορικά καταστήματα και μόνο 15,5 ευρώ για εστιατόρια, καφέ και μπαρ.

Την ίδια ώρα, οι υπόλοιποι τουρίστες δαπανούν ημερησίως κατά μέσο όρο 64,1 ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 30,1 ευρώ, δηλαδή πάνω από το 50%,αφορά δαπάνες για εστιατόρια, καφέ και μπαρ, ενώ για αγορές σε καταστήματα πηγαίνουν τα 29,8 ευρώ.

Μάλιστα όπως ερμηνεύει η έρευνα της ΕΣΕΕ το γεγονός ότι οι τουρίστες κρουαζιέρας ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για αγορές σε εμπορικά καταστήματα δείχνει τη μεγαλύτερη οικονομική άνεση των επισκεπτών της κρουαζιέρας σε σύγκριση με τους τουρίστες.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των τουριστών που φτάνουν στην Αθήνα , στους επισκέπτες της κρουαζιέρας η υπεροχή των γυναικών είναι οριακή, ενώ σημαντικές διαφορές παρουσιάζουν οι ηλικίες, καθώς οι επισκέπτες της κρουαζιέρας ανήκει σε μεγαλύτερη ηλικιακή κατηγορία από τους απλούς τουρίστες.

Η πολυπληθέστερη ηλικιακή ομάδα επισκεπτών είναι η «45 – 54» ενώ, εννέα στους δέκα δήλωσαν ότι ανήκουν στο υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Η κατανομή ανά ετήσιο οικονομικό εισόδημα, είναι ενδεικτική των επισκεπτών κρουαζιέρας με τον μεγαλύτερο ποσοστό να συγκεντρώνεται στις κατηγορίες μεταξύ 30.000 έως 70.000 ευρώ.

Αναφορικά με τους τουρίστες (όχι κρουαζιέρας) εμφανίζεται μια ασθενής υπεροχή των γυναικών έναντι των αντρών. Σε μία περαιτέρω ανάλυση βρέθηκε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αντρών είχε ως χώρα προέλευσης την Ολλανδία, κατά 62%, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών -63%- ήταν από τη Γαλλία. Η πολυπληθέστερη ηλικιακή ομάδα τουριστών είναι «25 – 34».

Η πλειονότητα των τουριστών (εννέα σους δέκα) δήλωσε ότι ανήκει στο υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

Τέλος, το ετήσιο εισόδημα των τουριστών, παρουσιάζει μια σχετικά ισομερή κατανομή των τουριστών και κυμαίνεται μεταξύ των 15.000 -70.000 ευρώ, με μία σχετικά μεγαλύτερη συγκέντρωση στις χαμηλές εισοδηματικές κατηγορίες.