Τουλάχιστον 35άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους όταν ένα πλεούμενο που μετέφερε τουλάχιστον 250 επίδοξους μετανάστες ναυάγησε την Παρασκευή στην κεντρική Μεσόγειο, νότια της Σικελίας, σε περιοχή που ανήκει στα χωρικά ύδατα της Μάλτας.

Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα, όπου περισσότεροι από 300 μετανάστες βρήκαν τον θάνατο σε άλλο ναυάγιο πλοιαρίου που τους μετέφερε στην Ευρώπη, προκαλώντας την οργή των πολιτών για την απροθυμία των Βρυξελλών να ασχοληθούν σοβαρά με το ζήτημα.

Το πλεούμενο φέρεται ότι ανατράπηκε λόγω του υπερβολικού αριθμού των επιβατών που μετέφερε. Οι μετανάστες μετακινήθηκαν για να καλέσουν βοήθεια, όταν διέκριναν στον ορίζοντα ένα πλοίο, με αποτέλεσμα το κέντρο βάρους να μετατοπιστεί απότομα.

Σε δηλώσεις του, αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ, ανακοίνωσε ότι διασώθηκαν πάνω από 200 άνθρωποι. Σε 206 τούς μετρούσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Με εμφανή τη συγκίνηση, ο Τζόζεφ Μούσκατ δήλωσε ότι το νέο ναυτικό αυτό δυστύχημα αποτελεί μια κλήση αφύπνισης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.«Η Μεσόγειος μετατρέπεται σε νεκροταφείο» τόνισε σε δραματικό τόνο.

«Πόσοι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν ακόμη πριν αναληφθεί δράση; Η Μάλτα και η Ιταλία συνεργάζονται, αλλά αισθανόμαστε ότι μας έχουν εγκαταλείψει στην επιχείρηση αυτή. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Οι απελπισμένοι άνθρωποι αυτοί αναζητούν ένα μέλλον στην Ευρώπη και η Ευρώπη δεν μπορεί να υπεκφεύγει», σημείωσε.

Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ένα μαλτέζικο πολεμικό πλοίο διέσωσε 150 ανθρώπους, 113 άνδρες, 20 γυναίκες και 17 παιδιά, ενώ το ιταλικό πολεμικό ναυτικό διέσωσε 56 ανθρώπους, περιλαμβανομένων 39 ανδρών, 8 γυναικών και 9 παιδιών.

Τα πλοία αυτά κινούνταν στην ευρύτερη περιοχή και η επέμβασή τους με πολλές σωσίβιες λέμβους που έριξαν στην θάλασσα, αποδείχτηκε σωτήρια για δεκάδες απελπισμένους ανθρώπους, ανάμεσά τους και πάρα πολλά παιδιά.

Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετείχε επίσης ένα αλιευτικό το οποίο βρισκόταν κοντά στο σημείο του ναυαγίου, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ADN Kronos.

Νωρίτερα, ιταλικά μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει λόγο για τουλάχιστον 50 νεκρούς. Πρώτη το είχε αναφέρει η εφημερίδα Corriere della sera στην ηλεκτρονική της έκδοση. Τον ίδιο αριθμό είχε μεταδώσει και το πρακτορείο ειδήσεων ANSA χωρίς να διευκρινίζει τις πηγές του.